Să trăiești în România de azi e un lux. Nu ai nevoie de statistici ca să afli asta, e suficient să privești aceste imagini care se repetă în fiecare zi undeva, într-un colț de țară, acolo unde cei mai amărâți dintre noi ajung să se umilească pentru o felie de cașcaval sau pentru o bucată de carne pe care nu și-o permit altfel.

Banii nu mai au valoare. Cu 100 de lei, românii nu ajung să cumpere mare lucru

Muritori de foame; așa au ajuns pensionarii de azi, nevoiți să își drămuiască fiecare leuț, să își împartă amărâta de pensie între alimente, medicamente și facturi. O luptă zilnică pentru supraviețuire pe care numai ei știu cum o duc.

„Am fost cu soția, cu 200 de lei, am venit acasă, am zis, ce, ne-au păcălit ăia? Ia uită-te pe bon! Nu, atât e. Nu se vedea, de 200 de lei. Am pierdut, am uitat. Sunt și medicamentele, le iau și tinerii. Din rău în mai rău. Nu întrevăd nimic în anii viitori de bine. Nu întrevăd. Ceva ar trebui să fie bine. În perspectivă dar nu văd. Nu am după ce să mă ghidez. Să se schimbe ceva? De la vârf până jos ar trebui să fie toți cinstiți. Și-au asigurat pentru ei.

Prin orice mijloace caută nod în papură ca să ne ia banii. Prin orice, orice, orice, orice. Inclusiv cu amenzile, au crescut amenzile și tot nu au bani. Tot se împrumută la FMI”, a spus un bărbat.

Citește și: VIDEO- Scandalul facturilor majorate ilegal continuă. Toți clienții au de suferit până la rezolvarea problemei

Azi, nimic nu mai e ca ieri și parcă de la o zi la alta e mai rău.

Nici câinii nu mai umblă cu covrigi în coadă, pentru că până și covrigul a ajuns un lux.

Piețele de la oraș sunt mai degrabă locuri de pelerinaj pentru pensionarii care își numără ultimii mărunți uitați prin buzunarele hainelor de asta toamnă. La prima oră a dimineții, cu sacoșele goale vin, se uită și caută doar ce e mai ieftin și mai prost pe tarabă.

Ca să îi ajute pe cei cu venituri mici, Guvernul a adăugat pe lista celor 14 alimente compensate și cozonacul și varza murată, dar ce să vezi, că la raft acestea nu sunt de găsit. Producătorii și procesatorii au găsit o strategie pentru a evita plafonarea adaosului comercial la 20 la sută.

De la pâinea albă de 300-500 grame, la zahărul și făina de un kilogram sau laptele de 1 litru cu 1.5 la sută grăsime, toate ar trebui să aibă prețuri mai mici. Doar că, în locul lor, au apărut produse noi, cu mici diferențe, tactică prin care producătorii evită să micșoreze prețul.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în România. Ce companii au anunțat disponibilizări în următoarea perioadă: Mii de angajați rămân fără loc de muncă- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Cofrajul cu 10 ouă, inclus pe lista alimentelor plafonate a dispărut, dar a apărut cel cu 8 ouă la preț de 10. Același tertip este aplicat și în cazul uleiului.

Prețurile sunt o provocare și pentru tinerii rămași în țară

Și pentru tinerii care aleg să rămână în țară, traiul e o provocare, ne spun Ioana și Alin Dorobanțu, după ce au văzut și cum se trăiește în străinătate.

„- Cum e viața voastră de tineri, aici în România noastră dragă?

- Bun este că e țara noastră și are o istorie și e ceva care întotdeauna leagă omul de țara lui, de poporul lui, limba lui, atâtea chestii. Asta să zicem că în prezent, în 2023 au rămas singurele părți bune, pentru că nu obți un job bun nici cu studii. Cumnatul meu are facultate și se chinuie muncitor stivuitorist”, a spus Alin.

Tinerii părinți sunt de ceva vreme în căutarea unei locuințe pe care s-o închirieze la preț decent, însă, nu se pot apropia. Spun că odată cu prețurile la alimente, utilități, amenzi au crescut și chiriile.   Un apartament spațios pornește de la 600 de euro și ușor atinge 900-1.000 sau chiar 1.200 de euro pe lună.

Citește și: VIDEO. Lista alimentelor de bază care nu se pot scumpi, extinsă de Guvern. Cozonacii și carnea tocată, mai ieftine de Sărbători

La țară viața e și mai greu de dus. Iarna bate la ușă, iar oamenii s-au obișnuit să fie întrebați de sănătate doar în preajma alegerilor.

Maria Necula are 83 de ani și spune că a aflat și ea de la televizor de suta lui Ciolacu și cum stă treaba cu premierul la piață.

„Ce să cumperi cu 100 de lei? Păi, dacă iau un kilogram de ardei cu 70 de lei și ceapa și cartofii 25 de lei”, a spus bătrâna.

Citeste si: Românii se vor bucura în fiecare lună de un ajutor în valoare de 660 de lei! Ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor- kfetele.ro

Citeste si: Cum își gestionează banii Leonard și Monica Doroftei: "Ce spune nevasta se execută. Nu se comentează"- radioimpuls.ro

Citeste si: Viața muncitorilor străini în România. Nepaleza care vrea să fie româncă și băiatul care simte că e singur pe lume- antena3.ro

Toată vara femeia a adunat în curte lemn cu lemn, de pe unde a putut, resturi tăiate de alții. Atât și-a permis, atât va avea la iarnă. Mai mult, de unde?

Leac pentru sărăcie, aleșii neamului nu au găsit, ci doar un analgezic care taie durerea neajunsurilor măcar pentru câteva zile. Sunt cardurile de la UE, cum zic oamenii, aprovizionate cu mărunțiș o dată la două luni.

Nea Emil spune că a muncit o viață din greu și acum trăiește pe datorie. A ajuns să își cumpere lemne în rate.

Ca să-i ajungă lemnele până la primăvară, omul recunoaște că mai sare peste un foc și mai pune o pătură peste el.

Prețul pentru un metru cub de lemne începe de la 300 de lei și poate depăși 800 de lei, în funcție de calitatea lemnului. Un metru cub este cu 15% mai scump anul acesta față de aceeași perioadă a anului trecut.

Agricultorii anunță că și pâinea se va scumpi cu 20% în perioada următoare, iar producătorii pun totul pe seama scumpirilor în lanț din ultimii doi ani la energie, gaz și carburanți, dar și pe seama faptului că prețul grâului e din nou în scădere.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si