VIDEO - Asta-i România! Ciobanii sunt nevoiți să vândă mieii românești în străinătate
În timp ce românul se gândește să taie mielul de pe listă anul acesta, ciobanii se plâng ca n-au ce face cu ei. Mieii sunt mulți, iar forța de muncă puțină, așa că animalele vor ajunge pe mesele străinilor care apreciază gustul, dar și prețul mai mic.
Suntem în Sibiu, în patria oierilor unde încă ne mai putem bucura de un asemenea un tablou arhaic, care în câțiva ani va fi doar o amintire.
E zi de odihnă astăzi pentru ciobanii care ridică paharul în cinstea oilor de care s-au îngrijit iarna întreagă, un obicei și el pe cale de dispariție.
Prețul cărnii de miel este tot mai mare
Familia Albu are peste 1200 de oi și aproape 800 de miei.
Cei doi frați muncesc cot la cot de când se știu la animale, le cresc, le vând, fac lapte, brânză și toată rânduiala de la stână.
Oierii cu un ochi râd și cu altul plâng când vorbesc de prețul la carne de miel.
Scumpriile din ultimele luni le-au facut ridicat costurile cu întreținerea animalelor, așa că se justifică prețul dublu cu care mielul ajunge în piețele de la oraș anul ăsta.
Nimic nu le pune bețe în roate mai tare decât birocrația, se plâng oierii, pe care statul nu-i ajută în niciun fel.
Miei ar fi suficienți, dar n-are cine să se ocupe de drumul lor de la stână până la piață.
"Ciobanii ar da mai ieftin, dar nu poți. S-o scumpit tot, porumbul, grâul, orzul, tot, e foarte greu, numai ei știu cum se descurcă, nu mai găsesc neam la lucru că stau în ajutor social."
Nimeni nu mai vrea să fie cioban la oi în ziua de astăzi
Cu un salariu de 3000 de lei, casă și masă la dispozitie, nimeni nu vrea să mai fie cioban la oi în ziua de azi.
"Nu-s serioși, nu mai vrea să lucreze, nu le mai place, au pretenții. Nu mai vrea să lucreze nimeni, statul e de vină că-i ajută pe ăștia de n-au muncit o viață"
Ciobanii se văd nevoiți să aducă baci de prin alte zări ale lumii. Îi așteaptă deja pe plaiurile miorotice pe asiaticii care vor să muncească.
În condițiile astea, ciobanii spun că vor mai ține turmele cât vor mai putea, pentru că asta le place și nu se văd făcând altceva, dar se tem că în câțiva ani oieritul va fi istorie.