Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- Asta-i România! O învățătoare predă la o școală cu cinci copii

Mergem într-o școală cât o cămăruță, în care, cinci copii învață azi despre mâine. Șansa lor la carte e învățătoarea care urcă dealul în fiecare zi, indiferent de vreme. Fără sacrificiul ei, școala s-ar fi desființat demult. Micuții sunt departe de civilizație și haosul orașului, iar cel mai apropiat magazin e la cinci kilometri distanță. Cu toate astea, sunt mai ancorați în realitate ca mulți dintre oamenii mari.

Maria Stiuca,

O învățătoare predă la o școală cu cinci copii

[Sursa foto: Asta-i România]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Dincolo de dealuri, acolo unde se termină lumea noastră, începe lumea lor, o lume arhaică, uitată în trecut, într-o școală de ieri, cinci copii astăzi învață despre mâine.

Suntem în Țara Moților, într-un cătun- fantomă de pe Valea Arieșului, într-o dimineață ploioasă, cu nori întunecați și vânt rece. Pe o potecă ce taie dealuri și pârâuri, Maria Ștefănuț se grăbește să ajungă la școala din vârf de deal, unde o mână de copii o așteaptă cu sufletul la gură, ca sa îi învețe carte.

Învățătoarea eroină predă la o școală cu 5 copii

„Acesta este jobul meu, pe care l-am ales. M-am atașat rapid, pot să zic, de oameni, de copilași și vin cu drag aici gândindu-mă că acești copii au nevoie să învețe carte. Pentru a coborî ei este foarte dificil. Copiii sunt din clasa pregătitoare, clasa I, clasa a doua. Să facă atâta distanță prin frig, prin ploaie, neavând un mijloc de transport, nu au cum să coboare atâta distanță! Mie ca și om matur îmi e greu! Dar să meargă prin zăpadă… aici sunt niște zăpezi uriașe, să zic că pot să lipsească 2-3 zile din cauza zăpezii, dar

zăpada ține la noi 2 luni”, mărturisește învățătoarea.

Citește și: Duminica aceasta, de la ora 14:30, la ”Asta-i Romania!”, anchetă exclusivă în cazul preotului Marian Ene

Din cauza condițiilor mai mult decât grele, înaintea ei, la școală, nimeni n-a rezistat mai mult de un an. Ea a ales să rămână de dragul copiilor care au nevoie de carte.

Citește și: Devine ritualul botezului o practica periculoasa pentru nou-nascuti? Urmariti o dezbatere aprinsa pe marginea unui subiect dureros, duminica, 7 februarie, la Asta-i Romania, de la ora 14:30, la Kanal D!

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

„La această școală au fost de mulți ani câte unii învățători care au stat doar un an și apoi și-au găsit mai aproape de șosea, de localitatea unde domiciliază. Eu, deși vin așa de departe, am zis că nu vreau sa mă tot mut de la o școală, la alta, mă atașez foarte mult de copii și le face și lor bine că nu tot schimbă învățătorii. Sunt niște copii minunați, inteligenți, m-am atașat foarte tare, și ei mă iubesc. Cu părinții mă înțeleg foarte bine, sunt respectată și de oamenii din sat, de comunitate”.

Citește și: Oamenii apelor – Lumea de la ''capătul lumii'', duminica aceasta, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”

Școala din vârf de deal își așteaptă elevii în fiecare zi

De sus, din vârful dealului se ivește o căsuța mică din lemn, transformată în școală

În cămăruța cu două ochiuri de geam, în care miroase a lemn vechi și în care abia pâlpâie un bec, cinci copii abia așteaptă să învețe ceva nou și astăzi.

Cel mai mic e în clasa pregătitoare, iar cel mai mare, în clasa a patra. Cu toții învață în aceeași sală de clasă: o cămăruță pe care un sătean mărinimos le-a pus-o la dispoziție, ca să nu mai bată drumul până jos, în sat.

Citește și: S-a nascut la malul marii, dar muntele a inspirat-o pentru proiectul vietii ei! Satul Fundata este azi un magnet turistic datorita ei! Despre oameni care isi fac din munca zestre, afla duminica, 29 noiembrie, la "Asta-i Romania", de la 14:30, la Kanal D!

Copiii sunt serioși, parcă mult mai maturi decât cei de la oraș, mai conștienți că aici, la școala asta mică, trebuie să se pregătească pentru lumea asta mare, care îi așteaptă.

Elevii știu că pentru cei de la oraș ei sunt „cazuri izolate”, că domnii de la Minister nu mai au ochi și pentru ei, școala lor e mult prea mică pe harta atât de mare a României educate, și mai știu că ei sunt ultimii elevi care mai deschid ușa cămăruței din vârf de deal.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citește și: VIDEO- Românii sunt tot mai speriați de cutremure. Vecinii stau la pândă când vine vorba de renovarea locuințelor

Părinții au înțeles și au apreciat sacrificiul pe care învățătoarea îl face pentru micuții lor. Știu că, fără ea, copiii n-ar avea parte de carte.

„Nu îmi pare rău că am ales aici, îmi doresc doar sănătate, îmi doresc ca elevii mei să aibă un viitor mai bun, pentru că au mult potențial, au susținere și din partea părinților, să facă o facultate, să își găsească un serviciu. Asta este cea mai mare bucurie a noastră, a dascălilor: să vedem generațiile noastre că au ajuns cineva”, a explicat învățătoarea.  

Citește și: In punctul cel mai estic al Romaniei, nimic din vest nu a ajuns vreodata! "Buletin de Periprava", un reportaj dintr-un paradis izolat in care viata se misca dupa orarul vapoarelor, duminica, 22 noiembrie, la "Asta-i Romania", de la 14:30, la Kanal D!

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI