In articol:
- Rușinea națională- Haosul și corupția din spatele azilelor transformate în lagăre pentru muribunzi
- Caracatița corupției și nepăsării, întinsă de ani de zile
Sunt imagini în jurnalele televiziunilor și primele pagini ale ziarelor, în spatele cărora se ascund, însă, ani de nepăsare, de corupție bolnavă, de cârdășie nemernică, crescută la umbra instituțiilor de stat care se fac că fac treaba, care știu tot și spun că nu știu nimic, ale căror interese bolnave sapă ca un cancer în noi toți și
Rușinea națională- Haosul și corupția din spatele azilelor transformate în lagăre pentru muribunzi
„Oameni bolnavi și vulnerabili care în loc să fie ajutați, au fost efectiv torturați!”.
Cu vânătăi și răni până la os. În paturi acoperite de ploșnițe, stropiți cu insecticide, înfometați, batjocoriți, nespălați, bolnavi, sedați- așa erau „îngrijiți" muribunzii din cele trei azile transformate în lagăre de exterminare, pentru care statul plătea, însă, sume consistente.
Întregul chin avea ca scop obținerea, de către liderii grupărilor și de către ceilalți membri, a unor foloase patrimoniale pe nedrept. Prejudiciul total estimat este de peste 5,2 milioane de lei.
Un lanț al complicității în care s-au prins funcționarii statului român, cei responsabili și plătiți să aibă grijă de amărâții din centre, angajații Protecției Sociale care s-au făcut scut în jurul „boșilor” deveniți peste noapte proprietari de azile- se arată în referatul cu propunerile de arestare făcut de procurorii DIICOT, document de peste 600 de pagini.
Citește și: Un bătrân a fost trimis acasă din azil, de teama controalelor. A fost găsit de un vecin în stare deplorabilă
Caracatița corupției și nepăsării, întinsă de ani de zile
Caracatița s-a întins liniștită ani de zile, timp în care nimeni n-a deranjat pe nimeni, controalele în centre erau anunțate în prealabil, iar funcționarii îi învățau pe angajați cum să se acopere în documente.
Autoritățile veneau în control, nu înainte însă să- și anunțe prezența, în așa fel încât personalul să aibă timp să mai dea o matură, să mai dea un mop și să șteargă orice urmă de tortură.
Această femeie locuiește în imediata vecinătate a unuia dintre azilele groazei. Ne spune că a depus teancuri de plângeri, din 2021 și până în prezent la aproape toate instituțiile abilitate să ia masuri.
„- Erau câțiva bătrâni, oameni au străzii, vreo trei și erau oameni cu grave afecțiuni psihice, care erau terorizați. Noi fiind gard în gard și cu geamurile noastre de la bucătărie și baie, înspre ei, noi am văzut și auzit, atâta timp cât nu se închideau înăuntru.
- Deci, înseamnă că au lovit și tineri.
- Absolut, am auzit!”.
Citește și: Un bătrân a fost trimis acasă din azil, de teama controalelor. A fost găsit de un vecin în stare deplorabilă
Bătuți de luni până duminică, șapte zile din șapte, cu sfârșiturile de săptămână transformate în apogee ale durerii.
Cei care au avut curajul să sesizeze abuzurile nu numai că nu au fost băgați în seamă, dar au mai primit și amenințări.
Ce a făcut Asistența Socială din Voluntari, de câte ori a venit în control aici și de ce nu a raportat nereguli? Sunt întrebări la care cerem răspunsuri, într-o vizită neanunțată la sediul instituției.
Angajatele de aici obișnuite cu aerul condiționat și liniștea biroului știu atât de puține despre cel mai mediatizat caz al momentului, de parcă au venit acum în țară.
Auzind că e deranj mare în curtea ei, directoarea își face apariția în grabă.
„- Doamna director!
- Ce să vă spunem noi? Noi nu dăm informații. Este un dosar penal în desfășurarea, poliția efectuează cercetări.
- Aveți ceva pe conștiință?
- Nu!
- Nu ați știut nimic despre ce se întâmplă acolo?
- Vă spun că nu vă dau niciun interviu”.
După controalele ilfovene, autoritățile par că s-au trezit dintr-un somn adânc și au început controalele în toată țara. Persoane vulnerabile abuzate, prost hrănite și întreținute, azile ilegale, bolnavi ascunși pentru a nu fi identificați, patroni care închid porțile în fața autorităților – asta au scos la iveală descinderile din ultimele zile. Totuși, o întrebare rămâne pe buzele tuturor: de ce abia acum?
Între timp, aleșii au început să facă singurul lucru pe care îl știu, să ceară câteva demisii și să vorbească pe un ton grav și defensiv în același timp, despre subiectul momentului.
Reacţiile şi promisiunile guvernanților nu au întârziat să apară, însă, de ce nu s-a făcut nimic din luna februarie, când mai multe investigații jurnalistice şi ONG-uri au semnalat problemele din azilele groazei? Explicația noului ministru de interne, Cătălin Predoiu, a fost una cât se poate de simplă: o anchetă durează! În acest timp, mai mulți bunici şi-au pierdut vieţile, iar alţii se află acum pe marginea prăpastiei. Pentru a nu se mai ajunge în acest punct, ministrul Sănătății se gândeşte la schimbări legislative.