Are 90 de ani și trăiește într-o moară tradițională de apă, veche de 2 secole, ca o piesă de muzeu. E ultimul morar de pe meleagurile astea, dornic să-și macine poveștile și să-și cânte ofurile la vioara cu goarnă.

A învățat meseria de morar de la tatăl său

Ghica Darului, așa cum îl știe lumea în zonă, a crescut aici “pe moară” și a învățat de mic, de la tatăl său toate secretele meseriei de morar.

În familia sa au fost 6 copii, două surori și patru frați, cărora tatăl le-a făcut câte o moară. 

"Cu ce v-ați ocupat, ce ați muncit dumneavoastră? Numai cu moara...porumb și grâu, cuptor, făceam pâine. Numai măcinat și noaptea și ziua. Coceau oamenii pită, mălai, făină de grâu și mâncau cu lapte. Și povestea acestei mori care este, cum ați ajuns dumneavoastră să trăiți în ea? De la părinți, tata a fost morar, trei mori a avut. De la ce vârstă trăiți în această moară? De la 12 ani. Am măcinat zi și noapte."

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Serviciu de manichiură la primărie

Noaptea trecută a fost una din puținele nopți în care bătrânul și-a părăsit moara. Soția lui nu se simte bine, așa că i-a stat alături în casa fiului, ridicată câțiva pași mai sus. Odată intrați, un frig și mai aspru ca cel de afara ne lovește pe neașteptate. 

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Bătrânul morar se pune să facă focul, dar nu înainte să ne blagoslovească, așa cum face de obicei cu toți turiștii care îi văd moara din drum, și se opresc, ca să îi calce pragul.

Citește și: VIDEO- Asta-i România! O bătrână din Dolj locuiește într-o jumătate de casă după ce o furtună i-a distrus locuința

În cămăruta lui a adunat viața întreagă – icoane vechi și tot felul de obiecte la fel de bătrâne ca el împodobesc pereții de chirpici și grinzile. Cu gândul departe și cu mâna pe vioară moș Ghica începe să cânte. Asta face de când se știe, este unul dintre ultimii highidishi din zona Beiușului, așa cum li se spune vioriștilor din zonă.

Ghica Darului și Moara pun comuna Roșia pe harta turismului din România

Ghica Darului și Moara sa cu noroc pun comuna Roșia pe harta turismului românesc. Lumea îl caută curioasă, dar cu toate astea, de când se știe bătrânul nu a primit niciun ajutor, nici de la autorități, nici de la vreun ONG.  

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Românul de 24 de ani care este milionar în America

Singurul sprijin al bătrânului e fiul său rămas în sat. S-a născut aici și a crescut în moara care a hrănit atâtea generații și care altă dată era centrul universului rural. Oamenii de peste 7 sate veneau la ei și așteptau zile în șir până când le venea rândul la măcinat sacii cu cereale.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citește și: VIDEO- Asta-i România! A lăsat viața de pe malul Mediteranei pentru liniștea de la țară

Nu va uita niciodată dimineața în care taica Ghica i-a scos afară din moara, din calea apei care a inundat toate încăperile. Două săptămâni au dormit pe deal, moara-casa fiind aproape în întregime distrusă de viitură.

Timpul trece și râul încă mai curge la vale, dar moara a amuțit, pietrele bătrâne și grele sub care gemea altădată bobul de grâu se odihnesc pentru totdeauna. Aici ca și în alte locuri niciodată nu va mai fi la fel.  Din cămăruța moșului Ghica încă se mai aude vioara. Când și ea va tăcea, lacătul se va pune pe moara cu noroc de la Roșia.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si