Are 90 de ani și trăiește într-o moară tradițională de apă, veche de 2 secole, ca o piesă de muzeu. E ultimul morar de pe meleagurile astea, dornic să-și macine poveștile și să-și cânte ofurile la vioara cu goarnă.
A învățat meseria de morar de la tatăl său
Ghica Darului, așa cum îl știe lumea în zonă, a crescut aici “pe moară” și a învățat de mic, de la tatăl său toate secretele meseriei de morar.
În familia sa au fost 6 copii, două surori și patru frați, cărora tatăl le-a făcut câte o moară.
"Cu ce v-ați ocupat, ce ați muncit dumneavoastră? Numai cu moara...porumb și grâu, cuptor, făceam pâine. Numai măcinat și noaptea și ziua. Coceau oamenii pită, mălai, făină de grâu și mâncau cu lapte. Și povestea acestei mori care este, cum ați ajuns dumneavoastră să trăiți în ea? De la părinți, tata a fost morar, trei mori a avut.
De la ce vârstă trăiți în această moară? De la 12 ani. Am măcinat zi și noapte."
Citește și: VIDEO- Asta-i România! Serviciu de manichiură la primărie
Noaptea trecută a fost una din puținele nopți în care bătrânul și-a părăsit moara. Soția lui nu se simte bine, așa că i-a stat alături în casa fiului, ridicată câțiva pași mai sus. Odată intrați, un frig și mai aspru ca cel de afara ne lovește pe neașteptate.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Bătrânul morar se pune să facă focul, dar nu înainte să ne blagoslovească, așa cum face de obicei cu toți turiștii care îi văd moara din drum, și se opresc, ca să îi calce pragul.
Citește și: VIDEO- Asta-i România! O bătrână din Dolj locuiește într-o jumătate de casă după ce o furtună i-a distrus locuința
În cămăruta lui a adunat viața întreagă – icoane vechi și tot felul de obiecte la fel de bătrâne ca el împodobesc pereții de chirpici și grinzile.
Cu gândul departe și cu mâna pe vioară moș Ghica începe să cânte. Asta face de când se știe, este unul dintre ultimii highidishi din zona Beiușului, așa cum li se spune vioriștilor din zonă.
Ghica Darului și Moara pun comuna Roșia pe harta turismului din România
Ghica Darului și Moara sa cu noroc pun comuna Roșia pe harta turismului românesc. Lumea îl caută curioasă, dar cu toate astea, de când se știe bătrânul nu a primit niciun ajutor, nici de la autorități, nici de la vreun ONG.
Citește și: VIDEO- Asta-i România! Românul de 24 de ani care este milionar în America
Singurul sprijin al bătrânului e fiul său rămas în sat. S-a născut aici și a crescut în moara care a hrănit atâtea generații și care altă dată era centrul universului rural. Oamenii de peste 7 sate veneau la ei și așteptau zile în șir până când le venea rândul la măcinat sacii cu cereale.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Citește și: VIDEO- Asta-i România! A lăsat viața de pe malul Mediteranei pentru liniștea de la țară
Nu va uita niciodată dimineața în care taica Ghica i-a scos afară din moara, din calea apei care a inundat toate încăperile. Două săptămâni au dormit pe deal, moara-casa fiind aproape în întregime distrusă de viitură.
Timpul trece și râul încă mai curge la vale, dar moara a amuțit, pietrele bătrâne și grele sub care gemea altădată bobul de grâu se odihnesc pentru totdeauna. Aici ca și în alte locuri niciodată nu va mai fi la fel. Din cămăruța moșului Ghica încă se mai aude vioara. Când și ea va tăcea, lacătul se va pune pe moara cu noroc de la Roșia.