Delta Dunării. Până mai ieri aici numai păsările, vântul și valurile Dunării sparte de mal se mai auzeau. Era un loc liniștit, atât de liniștit încât aproape se ștersese de pe hartă. Oamenii obișnuiți cu nevoile și sărăcia aveau rostul lor și nu credeau că vor ajunge personaje în războiul altora.

Războiul din vecini și dronele rusești tulbură liniștea și ridică praful gros de pe ulițele satelor de la Dunăre.

Războiul din vecini și dronele rusești tulbură liniștea și ridică praful gros de pe ulițele satelor de la Dunăre.

[Sursa foto: Stirile Kanal D]

Delta Dunării, atacată de drone

Suntem în Plauru, un sătuc tulcean în care nu poți să ajungi decât pe calea apei.

Adevărul este că puțini știau și cum să pronunțe corect numele localității, însă acum e mai titrat în presa națională și internațională decât în București, asta după ce aici s-a prăbușit întâia kamikaze, folosită de ruși pentru bombardarea portului ucrainean Ismail, așezat pe malul celălalt de micuța așezare românească.

- Toată țara vorbește despre Plauru. Da, acum e vedetă...

- Vă gândeați vreodată?

- Naa, nu ne-am gândit. Ne-am săturat de vânzoleala asta, a fost primul bombardament, pe urmă al doilea, a fost și al treilea, miercurea trecută. Sirenele se aud. Nu cântă cocoșii cât sună dronele aici, a declarat o femeie cu toiagul la poartă.

- Drumurile, ca vai de ele, vai de ele, drumurile. Trebuie să mergi numai la relanti.

- Și de când sunt așa?

- Din totdeauna. Mai vin cu tractorul, rașchetează. E pregătit pentru război, drumul acesta. Ca să nu vină cu tancurile, să nu înainteze, a declarat un bătrânel din Tudor Vladimirescu.

Praful albește verdeața și mașinile. Este unicul drum către comuna Ceatalchioi de care ține satul Plaurul, locul unde de câteva zile se aud mai des sirenele aeriene de pe țărmul Ucrainei, decât cântatul cocoșilor.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

- Gălăgie fac, te scoală din somn. Dai drumul la cățel afară, după aia fuge înapoi în curte.

- De frică.

- Da, da, se sperie. Mai greu era când a început războiul și te ascundeai sub plapumă.

- Deci nu vă e frică acum.

- Dar nu dau ăia drumul ziua, ci noaptea. Ce, mă bag în beci și poate nu mă mai găsesc, a mărturisit un cetățean din Plauru.

De când resturi de drone au căzut peste tot în jurul satului, oamenii nu mai au liniște. Trăiesc cu frică și tresar la orice sirenă, alarmă sau zgomot mai puternic. O țin așa de o lună de zile și, spun ei, le-a trebuit ceva vreme până ca cineva să creadă că ce vad ei nu e lucru de glumă.

Uitați dintotdeauna la marginea civilizației, localnicii au ajuns în câteva zile personaje principale în jurnalele de știri din toata Europa.

Uitați dintotdeauna la marginea civilizației, localnicii au ajuns în câteva zile personaje principale în jurnalele de știri din toata Europa.

[Sursa foto: Stirile Kanal D]

Și nu e zi sau noapte lăsată de la Dumnezeu să aibă parte de liniște și ce e mai rău, e ca nimeni nu știe ce urmează și mai ales, când se va termina toată nebunia asta.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

De pe la porți sau din grădini, sătenii se uita lung la militarii trimiși să le facă adăposturi sau să caute dronele în pădure.

Citește și: VIDEO- Andreea Esca, o mamă tare mândră. „Sunt mândră că sunt independenți, că trăiesc bine pe picioarele lor”

Subiect de știri în presa străină

Povestea explozivă a dronelor îl depășește pe bietul primar, care recunoaște că se află într-o situație pe care nu și-o imagina vreodată.

Asta e deja o vânzoleală internațională. America, Danemarca mă sună, vă arăt telefoanele. Fiecare probabil vrea să afle realitatea de la sursă. Cinstit, nu prea mai am timp de telefoane, vreo 2-3 persoane ar trebui să fim ca să-i mulțumim pe toți. Ține de NATO, lucrurile sunt foarte delicate și din acest motiv am spus că este greu de gestionat, a declarat primarul din Plauru.

Bieții oameni care încă mai beau apă din Dunăre și merg pe drumuri de pământ, stau acum cu frica în sân și cu ochii pe cer,.

Bieții oameni care încă mai beau apă din Dunăre și merg pe drumuri de pământ, stau acum cu frica în sân și cu ochii pe cer.

[Sursa foto: Stirile Kanal D]

Omul s-a trezit și cu musafiri nepoftiți la ușă. Această jurnalistă a venit tocmai din Danemarca, ca să documenteze subiectul pentru una dintre cele mai importante publicații din statul nordic.

Vrem să vedem dacă asta poate să însemne o escaladare a conflictului și pentru că a avut loc în România, vrem să vedem cum văd situația românii. Văd că oamenii sunt perturbați de ce se întâmplă, dar nu le este frică de faptul că ar putea duce la un război. Este un loc fantastic de frumos, trebuie să conduci de departe ca să ajungi aici. Însă, de vreme ce ai ajuns aici, toată lumea este foarte prietenoasă și deschisă cu tine, a declarat jurnalista.

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Tribul lui Chirilă se destramă. Povestea bărbatului cu două soții surori și 16 copii


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si