Close sidebar
Close sidebar

VIDEO | BNR si-a deschis portile pentru vizitatori pentru prima data in 139 de ani! Cum arata interiorul cladirii

Cozi interminabile au fost astazi la portile Bancii Nationale a Romaniei!

C.I.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Pentru prima data in 139 de ani, institutia si-a deschis larg portile pentru vizitatorii. Sute de curiosi si nostalgici au putut vizita impresionanta cladire, biroul fondatorului Eugeniu Carada, fosta sala de sedinte, cat si Tezaurul.

Citeste si: O persoana din Cluj a decis sa-si doneze organele pentru a salva alte vieti! Povestile impresionante ale donatorilor de organe din Romania

Orele 11 ale diminetii. Sute de elevi, profesori si curiosi au ingrosat randurile pentru a vizita Banca Nationala. Unii chiar s-au documentat despre cladirea monument si doreau sa confrunte datele istorice cu arhitectura imobilului.

Prima piatra de temelie a Bancii Nationale a fost pusa in 1880 de catre Eugeniu Carada. Putini stiu insa ca vechiul palat poarta amprenta lui Charles Garnier, cel care a realizat Opera din Paris.

S-au putut admira monede din aur si argint si decoratii oferite de regii Romaniei altor capete incoronate din Europa, o ezpozitie a leului, cat si a bancnotei romanesti.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Se spune ca jumatate din tiraj a fost oferit de Carol I capetelor incoronate ale Europei, iar jumatate ar fi fost ingropata la temelia Castelului Peles!

Citeste si: Cum arăta Monica Gabor la 14 ani. Nu o veți recunoaște! Nu seamănă deloc cu diva de acum

Piesa de rezistenta a bancii este o parte din tezaurul romanesc. Aurul care a fost astazi expus publicului larg are o valoare estimate la 3 milioane de euro.

Gasim aici in jur de 54 de kg de aur: lingouri din fosta Uniune Sovietica, Statele Unite ale Americii, Elvetia si Romania. Si alte 1.000 de monede din aur care au mai mult valoare numismatica

Intr-o parte insemnata a Bancii Nationale se afla fosta sala de consiliu. La ferestre are draperii de catifea cusute in fir de aur, iar candelabrul este cel original din bronz. Si nu doar atat:

In vechea sala de consiliu se afla cel mai mare tablou pictat de Nicolae Grigorescu vreodata: Rodica. In vremea fostului dictactor, reprezentantii partidului comunist si-ar fi dorit sa ia tabloul, insa reprezentantii Bancii Nationale au spus ca este direct pe zid. Ca atare, au putut salva inca de atunci faimosul tablou.

Un alt loc special din vechiul palat este biroul fondatorului bancii: Eugeniu Carada. Scolit in Franta, a creat monumentul din inspiratia Artelor Frumoase. NU el a fost insa guvernator. A ocupat doar functia de director, in timp ce Ion Campineanu era guvernator.

Ne aflam in biroul fondatorului BNR-ului, Eugeniu Carada. Mobilierul de aici este in stil neoclasic, iar intre timp, incaperea a devenit nefunctionala, pentru ca devenit parte a muzeului bancii.

Citeste si: La 15 ani se luptă să trăiască după ce a făcut o GREȘEALĂ ce ar putea să îi fie fatală!

Banca Nationala a Romaniei s-a putut vizita doar astazi pana la ora 19 si ramane o premiera.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI