In articol:
Vin pentru cafea, se întorc pentru om
„Poți să îmi spui "La mulți ani!". La mulți ani! Când poți tu, când termini cu domnii, un filtru de bogați și un flat white.”
Cei care trec pragul acestei cafenele se îndrăgostesc iremediabil de omul care se află în spatele barului. Bogdan Burlec, este numele lui.
„Să o lași să se mai răcească! Poți să o miroși și atăt. Dar să o lașă să se mai răceasc! Asta am voie! Momentan.”
Tânărul de 27 de ani crează o legătură strănsă cu fiecare persoană căreia îi prepară cafeaua.
„- Te duci la birou?
- Da.
- Ce drăguț. Și vrei un matcha?
- Da, vreau un matcha.
- Vreau doza de matcha! ”
„- Cum ți-a fost ziua?
- Perfectă! Mai puțin aspectului când..
- Când?
- Când mi-am uitat cheia în mașină și s-a blocat mașina.”
„Averea sunt oamenii!”
Stă la povești cu orele cu oamenii care vin la cafenea. Cu un zămbet, o vorbă caldă și o cafea preparată ca la carte, Bogdan încearcă din răsputeri să le îmbuneze ziua.
Bogdan Burlec: „Nu faci neaparat avere din meseria asta, dar averea sunt oamenii!”
Am putea spune că Bogdan este un adevărat guru al cafelei. Fiecare ceașcă este o operă de artă și este preparată cu atenție până la cel mai mic detaliu.
Bogdan Burlec: „Eu folosesc 18-20 de grame iar temperatura a apei este 94 de grade. Dacă schimbăm un grad, cafeaua se schimbă la 180 de grade.”
Ar putea vorbi ore întregi despre cafea. Îi cunoaște istoria și toate tainele. Pasiunea a luat naștere încă din copilărie.
Bogdan Burlec: „Ai mei mă trimiteau să cumpăr cafea delabutic. În momentul când mă întorceam acasă și eram cu cafeaua măcinată în mâna tot drumul meu aveam cafeaua în bot. Îmi plăcea să miros dar nu am avut curaj să o gust, nu mi-au permis ai mei să o gust.”
A muncit 7 ani în cluburi și restaurante până să se întoarcă la pasiunea sa. A lucrat alături de specialiști din domeniu și a furat meserie de la campioni mondiali. În 2019, s-a înscris la un concurs național de latte art, unde a obținut locul 4.
Cafeneaua a deschis-o într-o vreme în care altele se închideau. În plină pandemie a pus bazele afacerii alături de doi prieteni. A creat un loc unde le oferă oamenilor o experiență de neuitat. Îi învață cum să bea și să savureze cafeaua.
Bogdan Burlec: „În ficare dimineață când vin ăsta e primul meu ritual. Fac rețete. Cafeaua se schimbă de la o zi la alta. E o chestie vie, e o plantă, până o macin, ea trăiește!”
Bogdan prepară fiecare cafea în funcție de gusturile oasepetelui, mai aromată, mai dulce sau mai amară și nu folosește niciodată zahăr. Pentru cei care nu sunt fani ai cafelei, el face și fel de fel de ceaiuri și ciocolate calde. Iar în a doua parte a zilei, Bogdan îi dă gata pe oameni cu cocktailuri preparate după propiile rețete.
Citeste si: 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Tradiții și obiceiuri