„Cazurile de rujeolă au atins cifre îngrijorătoare. UNICEF avertizează că asistăm la o creștere de peste 3 mii la sută a îmbolnăvirilor, față de anul trecut. Doar în Europa și Asia Centrală sunt confirmate peste 30 de mii de cazuri de rujeolă. Țara noastră a declarat deja epidemie naţională, iar medicii avertizează că motivul principal este lipsa vaccinării”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Cresc cazurile de rujeolă

Camerele de gardă sunt luate cu asalt zi de zi în spitalele de boli infecțioase. În România a fost declarată epidemie națională de rujeolă.
Și nu suntem un caz izolat. La nivel mondial, rujeola a scăpat de sub control, iar datele UNICEF arată că situația se agravează, deoarece rata cazurilor de îmbolnăviri în Europa și Asia Centrală aproape s-a dublat între octombrie și noiembrie 2023. Cauza? Lipsa și frica vaccinării, atrag atenția medicii.
Lipsa vaccinării se resimte în spitale. Medicii fac față cu greu valului de infectați. Doar la Matei Balș, în Capitală sunt 50 de cazuri pe zi.
„Ne aflăm în epidemie de rujeolă, sunt destul de multe cazuri prezentate la camera de gardă. Cel puțin la adulți și pediatrie, cel puțin 50 de cazuri pe zi”, a explicat un medic.

Citește și: VIDEO- Două cazuri de difterie în Capitală. Ultimul caz a fost înregistrat în 1989

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Deși vaccinarea este introdusă la nivel mondial de aproape o jumătate de secol, încrederea oamenilor a scăzut constant în ultimii ani.

Reticența în privința vaccinării se resimte în cabinetele medicilor de familie. Aceștia duc adevărate lupte pentru a-i convinge pe părinți să își imunizeze copiii.
Iar dacă la noi vaccinarea anti-rujeolică este opțională, în alte țări europene, aceasta nu reprezintă o variantă, ci o obligație. Letonia are zece vaccinuri obligatorii pentru copii, la fel și Italia. Țări precum Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Franța, Ungaria, Polonia și Slovacia au până la nouă vaccinuri care sunt obligatorii pentru copii.
Specialiștii spun că neîncrederea în vaccinurile din perioada pandemiei s-a extins și la alte tipuri de imunizări.
Datele arată că, în Europa și Asia Centrală, rata de imunizare cu prima doză împotriva rujeolei a scăzut de la 96% în 2019 la 93% în 2022.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si