La doar 80 de kilometri de Capitală, în judeţul Dâmboviţa, în oraşul Târgovişte, am găsit cea mai ecologică locuință din lume.

Alin, un tânăr din Baia Mare, a vrut să dezvolte în România ceea ce în Occident e un adevărat fenomen.

Alin Muste, inițiator proiect: A ajuns să fie o casă recunoscută la nivel internațional. Vorbim despre una dintre cele mai pasive case din lume.



Aerisirea se face automat la acest gen de casă. Un sistem de ventilație cu recuperare de căldură asigură un aer curat tot timpul și o cantitate de oxigen crescută! 

Citeste si: Avantajele unei centrale pe lemne clasice

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Planul controversat de a transforma un deșert într-o zonă verde, fertilă și plină de viață sălbatică: „Ar putea schimba tiparele meteo”- antena3.ro

Cheltuielile de întreținere la o astfel de casă e de maximum 100 de lei lunar.

Alin Muste, inițiator proiect: E foarte bine izolată fonic. Pereții de paie reușesc să facă casa la nivelul unui studio de înregistrări, adică 54 de decibeli e rezistența.

Cea mai eficientă casă din lume, construită în Târgoviște

Dacă în unele locuinţe apar igrasia și mucegaiul din cauza diferenței de temperatură dintre exterior și interior, la acest tip de casă, pereții au o termoizolație perfectă.

Andreea Gurban, reporter Kanal D: Pereții mai au o particularitate, rețin 90% dioxidul de carbon, căci au o inserție din paie. Cât despre ceilalți pereți, au o structură de lemn, iar interiorul din celuloză, adică resturi din hârtie și fibră de lemn. Iar ei sunt gândiți ca o pâlnie, în sensul că iau umiditatea din interior și o transportă către exterior.

Casa nu are încălzire clasică, dar temperatura e generată prin sistemul de ventilație și prin partea vitrată din sudul locuinței.

Costul unui metru pătrat semi-finisat este de 650 de euro fără TVA, iar al unuia finisat este de 1.100 de euro plus TVA.

Guvernul vrea chiar să finanţeze programe prin care energia regenerabilă să fie folosită tot mai mult de români.

Citeste si: Care sunt avantajele unei fose septice ecologice

Costel Alexe, ministrul Mediului: În acest an vor fi finanţate şi aceste 2 programe care sunt mult aşteptate, fie de persoanele fizice din România sau de administraţiile publice.

Este vorba despre Casa eficientă energetic şi Iluminatul public ecologic stradal. Vor costa 15.000 de euro şi vor avea până la 8.000 de beneficiari.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si