„Cocenii, pe care românii îi folosesc de când se știu ca să aprindă focul, sunt marfă premium în Occident. Zece euro costă un pachet cu acest combustibil natural în Germania, care este recomandat pentru aprinderea grătarelor”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Cocenii, produs de lux în alte țări

„Iac-așa, 15 șucălăi, opt euro în Germania”.
Filmulețul a fost făcut de o româncă din Germania, unde un pachet de coceni costă, în mod normal, zece euro.

La momentul înregistrării, însă, magazinul aplica o reducere de doi euro. Chiar și așa, românca a fost uimită de prețul uriaș.
„Abia acum îmi dau seama câte milioane am băgat eu pe foc”, a mai spus femeia în filmare.

Citește și: VIDEO- Noua directivă a Uniunii Europene ar putea interzice sobele până în 2024

La noi, cocenii, sau ciocălăii, cum le mai spun oamenii de la sate, sunt combustibilul săracului. În fiecare toamnă, tinerii din familii sărmane, dar și bătrâni mai în putere, merg să adune resturile rămase după treierat, ca să le bage iarna pe foc.
„- Sunt buni ciocanii, doar îi bagi pe foc. Adunăm pe urmă.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Va fi înființat cel mai mic stat din lume. Se va afla la doar câteva sute de kilometri distanță de România- wowbiz.ro

- Cât adunați?

- Vreo zece târne”, a spus o persoană.
Pe bătrâna din imagine am găsit-o la miezul zilei pe un câmp proaspăt golit de recoltă, în timp ce aduna coceni cu soțul ei.
„Mi-ajunge toată iarna, că doar aprind focul, apoi pun lemne. Am venit azi, dar nu mai vin, că nu mai pot. Mă doare mijlocul, sunt bătrână”, a mărturisit femeia.


Cocenii pe care îi adună acum de pe câmp îi ajută pe cei doi bătrâni să mai economisească puținele lemne pe care le-au strâns.
„Astea dacă le bag pe foc, trei zile. O căruță ca asta. Face și căldură, dar arde”, a mai spus bătrâna.
Cocenii ard mai curat și produc mai puțin fum în comparație cu alte tipuri de combustibili solizi, cum ar fi cărbunele.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si