Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Colacii bucovineni, prezenți la nunți și înmormântări

Colaci bucovineni frumos împletiți și rumeniți în cuptor, pregătiți la Suceava după o rețetă veche moștenită din moș strămoși.

Iulian Ciurea,

Colaci bucovineni [Sursa foto: lalena.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Frumusețea împletiturii și decorul- flori sau frunze- fac ca acești colaci bucovineni să fie deosebiți, iar gustul lor te duce cu gândul la copilărie.
Rețeta veche este moștenită din generație în generație. Unul dintre secrete stă c hiar în făină, care dacă este bine cernută face ca aluatul să fie pufos.

Colacii bucovineni din rețetă strămoșoească, prezenți la momentele de trecere din viață

După ce este preparat aluatul, acesta se porționează și fiecare bucată trece printr-un aparat care îi dă elasticitate. Bucățile gata întinse ajung de aici în mâinile brutăreselor care le modelează și apoi le împletesc două câte două.
Ulterior părțile împletite se unesc și formează un cerc, ca un soare. Peste primul cerc se așază alte două împletituri și totul prinde formă.

De pe coptură nu lipsesc decorațiunile, flori sau frunze de stejar, făcute cu dibăcie de brutari.
- Frunzele astea care se pun pe colac sunt specifice Bucovinei, ce reprezintă?
- Da, reprezintă frunza de stejar și sunt specifice zonei. În special se pun la colacii pentru nunți, spun gospodinele.

Gospodinele respectă rețeta din bătrâni pentru colacii bucovineni

După ce a prins formă, colacul se pune în tavă și este așezat într-o cameră unde stă pentru 30 de minute la odihnă, la crescut.


„Aici este dospitorul nostru. Aici se odihnește aluatul. Are loc fermentarea aluatului, după cum spun bunicii noștri, creșterea aluatului”, spun gospodinele.
Odată crescuți bine, colacii sunt așezați în cuptorul cu lemne pentru aproximativ 40 de minute.
Colacii au o însemnătate aparte pentru creștini. Așa cum spune legenda, pâinea cu simbol de ofrandă trebuie să fie rotundă ca pământul ivit din apele sărate. De aceea, în tradiția românilor, colacul are loc de cinste la mesele mari.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI