Este vremea colindelor, iar câte zone, atâtea obiceiuri. În inima Munţilor Apuseni, tinerii merg de seara până dimineața, din poartă-n poartă, iar gazdele îi primesc cu cozonaci, fructe și bani. Este locul unde tradițiile încă se păstrează cu sfințenie, iar localnicii nu dorm deloc noaptea, pentru ca nu cumva colindătorii să găsească ușa închisă, a transmis Silvia Ioniță.

Colindul, tradiția care nu moare

În localitățile din Munții Apuseni, primii care ies la colindat sunt feciorii satului.

Îmbrăcați în costume populare trec pe la fiecare gospodărie, pentru a vesti Nașterea Domnului.

Tinerii au colinde speciale pentru fiecare moment. Unele le cântă pe drum, altele atunci când intră in curțile oamenilor și altele când stau cu gazdele la masă.

"Colindele sunt moștenite de la străbunici, bunici și părinți și sunt în număr de patru. Avem colinda bradului, a pomului, a cerbului, a fetei", a spus un colindător.

"Prima dată mergem la biserică și primim binecuvântare de la preot, și pe la ora 10 pornim, începem dintr-un capăt al satului și până la celălalt, nu ocolim nicio casă", a spus un colindător.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Gazda pune dinainte banii pe masă, astfel încât colindătorii să cânte cât mai mult. Iar după ce au mâncat bine, colindătorii iau gazda la dans, pe ritmurile alerte ale folclorului bihorean. Pentru aceasta, grupul are și doi muzicanți care cântă la tobă și vioară cu goarnă.

"Cu nume de flori, dragi feciori colindători. Toți odată, toți stați și pe mine mă ascultați. Că jupânul gazdă ne cinstește cu suma de 300 de lei.

Primească-l Dumnezeu cu ei în Împărăția Cerului. Că nici aceștia nu sunt făcuți așa cum gândiți voi, mergând de aci până la noi, cu o bâtă înapoi", a spus un colindător.

"Tot anul îi așteptăm cu drag. E o tradiție din moși strămoși, uneori vin noaptea pe la 3-4, îi așteptăm cu masa și ușile deschise. Deci nu dormiți în noaptea de Ajun? Nu, nu, așteptăm colindătorii", a spus un localnic.

În comuna Bulz există și un ansamblu de fete, care în noaptea de Crăciun, umblă prin toate satele muntelui pentru a le colinda semenilor. Îmbrăcate în straiele de sărbătoare, tinerele cu vârste cuprinse între 12 și 20 de ani, au melodii creștine culese de la străbuni.

"De la bunici și străbunici s-au păstrat, și sunt autentice de aici. Așteptăm foarte mult seara acesta, pentru că ne place să le arătăm oamenilor munca depusă de noi și tradiția. Nu vă e rece, nu e greu să umblați toată noaptea? Nu e greu, ne acomodăm", a spus o colindătoare.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: VIDEO- Crăciun de poveste la Castelul Regal, din Săvârșin. Tradiția dubașilor colindători este păstrată cu sfințetie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si