O emoție greu de descris în cuvinte au stârnit românii plecați în Italia. Versurile imnului național au răsunat și în secțiile de votare, acolo unde oamenii s-au dus îmbrăcăți în porturi populare.

Fără cuvinte ne lasă și o româncă din Slatina, stabilită în Spania, care a început să cânte ”Acasă-i România” într-o secție de votare.

Citeste si: Rezultate alegeri prezidențiale 2019. Care sunt ultimele cifre de la ora 16.00. Cine conduce

Mobilizarea a fost una fără precedent. Mii de români din diaspora au votat în fiecare minut.

La numai 24 de ani, Bianca, o româncă stabilită în Anglia, și-a făcut, peste hotare, un rost. Olteancă de fel, tânăra a părăsit țara sa pentru că nu-și mai găsea locul aici. Acum, printre străini e fericită.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Povestea uluitoare a Andrei Medintu, afacerista din România care s-a căsătorit cu un milionar indian! A fost îmbrăcată în aur din cap până în picioare la cununia civilă! Imagini spectaculoase din ziua cea mare- wowbiz.ro

Citeste si: Volodimir Zelenski dezvăluie o discuție cu Vladimir Putin: L-am sunat și mi-a răspuns- antena3.ro

Citeste si: Alegeri prezidențiale 2019. Mesajul DUR al unei românce către ”Veorica”

Cu gândul la țară ei este și Monica, o tânără din Albă iulia, stabilită de 17 ani în Germania. Plecase din România ca absolventă a facultății de Drept, însă peste hotare a făcut cursuri de specialitate și lucrează ca manager de proiect la o mare fabrică de electronice.

A votat pentru o Românie unită și Gabriela Staicu- absolventă de jurnalism în România, dar recepționeră într-un hotel din Barcelona. A fost nevoită să se descurce singură, printre străini, după ce ambii părinți i-au murit subit.

În timp ce tinerii își fac un rost peste hotare, în România rămân, cu dor în suflet, bătrânii. La Certeze, bogata localitate din Țară Oașului, nicio avere nu poate aduce fericirea pensionarilor rămași fără copiii lângă ei.

Vilele înalte, cu pereți sculptati și garduri aurite stau mai mult goale.

Citeste si: Alegeri prezidențiale 2019- Votează România bătrână! Care e media de vârstă a votanților de azi

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”- kfetele.ro

Citeste si: De ce a vrut Tora Vasilescu să renunțe la actorie: "A fost ca o predestinare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Planul controversat de a transforma un deșert într-o zonă verde, fertilă și plină de viață sălbatică: „Ar putea schimba tiparele meteo”- antena3.ro

Doamna Ana, care locuiește în puținele case batrânești rămase în localitate, își mai alină dorul doar privind fotografiile cu fiii ei.

Și nu este singura. În Certeze o găsim și pe Maria Ciocan. Trecută de 70 de ani, cu trei copii plecați în străinătate și un palat ridicat pe trei niveluri, pensionara locuiește tot singură, în încăperea bătrânească din spatele vilei luxoase.

Secțiile de votare au început să se aglomereze în această după amiază, iar cozi interminabile s-au format mai ales în Anglia.

Potrivit ultimelor statistici, aproape 10 milioane de români trăiesc, cu forme legale, în străinătate.

Cei mai mulți au plecat din România sătui de sărăcie, corupție și lipsa unui sistem medical decent.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si