Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Cum ne dăm seama că avem parodontoză? Explicațiile specialiștilor

Tot mai mulți tineri între 20 și 30 de ani sunt diagnosticați cu parodontoză, numită în popor „boala dinților sănătoși”. Deși pacienții nu au carii sau tartru vizibil, bacteriile se depun sub gingie și astfel afecțiunea se agravează fără să ne dăm seama.

Maria Stiuca,

Cum ne dăm seama că avem parodontoză [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

„Cum prevenim această boală dar și cum ne dăm seama că o avem, ne spune colega mea, Larisa Rațiu, care se află în cabinetul unui medic parodontolog. Bună dimineața, Larisa”, a transmis Simona Pătruleasa, prezentatoarea Știrilor Kanal D.

Cum ne dăm seama dacă avem parodontoză?

Larisa Rațiu: Bun găsit tuturor! Noi suntem alături de doctorul Adrian Stan, medic specializat pe parodontoză și pe tratarea acesteia, care ne va da toate informațiile.
Bună dimineața și vă mulțumim pentru prezența în jurnal! În primul rând aș vrea să ne spuneți cum ne dăm seama că avem parodontoză? Care sunt primele semne?

Dr. Adrian Stan: În primul rând aș vrea să începem cu descrierea bolii parodontale, parodontita, boala parodontală sau cum era cunoscută în popor, parodontoză, este o boală cronică, inflamatorie a tuturor țesturilor din jurul dinților.

Singurul factor determinat este placa bacteriană care, în relație cu alți factori, determină pierderea gingiei și pierderea osului ajungând ca în final să ne pierdem dinții. La ce ar trebui să fie pacienții atenți în primă fază sau care ar fi primele semne? Ar fi o inflamație a gingiilor, deci când gingia este foarte inflamată poate să sângereze. Un aspect foarte important la pacienții care fumează aceste sângerări pot fi mascate.
Deci cu cât fumăm mai mult, cu atât sângerările pot lipsi. Din nou, nu ar trebui să avem toate aceste semne ca să avem boală parodontală.

Larisa Rațiu: Înțeleg că aveți și pacienți foarte tineri, diagnosticați cu această boală infecțioasă. Concret, de la ce vârstă putem avea parodontoză?

Citește și: Gingii inflamate și sensibile: când trebuie să mergi la medic?

Citeste si: Un nou cutremur în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit- kanald.ro

Citeste si: Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea o caută cu disperare. Mama tinerei de 18 ani și-a strigat durerea pe internet: „Vă rog din suflet cine a văzut-o să mă ajute”- wowbiz.ro

Citeste si: Un condamnat la moarte din SUA a fost rugat de autorități să-și aleagă metoda prin care preferă să fie executat- antena3.ro

Dr. Adrian Stan: Foarte multă vreme s-a crezut că boala parodontală este cumva apanajul vârstnicilor, dar majoritatea pacienților noștri sunt pacienți adulți, poate cel mai tânăr pacient având în jur de 20 de ani. Cam patru din zece adulți au o formă sau alta de boală parodontală, iar unul din aceștia patru au o formă de boală parodontală foarte, foarte severă.

Deci, clar, ar trebui să vină la un tratament.

Larisa Rațiu: Aveți în mână și un mulaj cu evoluția bolii pe etape. Povestiți-ne puțin care e cea mai ușoară formă și cum se manifestă, dar și care este cea mai gravă formă de parodontoză?

Dr. Adrian Stan: Avem aici, în partea stângă, se vede partea de unde este gingia și osul, este normal și nu avem pierdere de os deloc. Deja când vine vorba de gingivită se poate vedea că gingia e mărită în volum, inflamată. Dacă trecem la următorul mulaj putem vedea că a început să se piardă osul, putem vorbi de o boală parodontală incipientă. Nu toate gingivitele se transformă în parodontite, dar toate parodontitele au fost precedate cândva, la un moment dat, de o gingivită. Când vorbim de o parodontită moderată sau severă începe să se piardă și mai multă gingie și mai mult os, ajungând ca în final când se piardă aproape totul din jurul dinților. Pacienții observă că dinții încep să se miște, să migreze și, în final, chiar să îi și piardă. 

Citeste si: Veste bună pentru mamele din România! Cu cât se modifică alocațiile de la 1 ianuarie 2025- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO. Angela Similea, prezență rafinată la spectacolul dedicat lui Dan Spătaru. Mirabela Dauer nu și-a putut stăpâni lacrimile: "A fost prietenul meu de suflet, omul cel mai bun din viața mea"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un condamnat la moarte din SUA a fost rugat de autorități să-și aleagă metoda prin care preferă să fie executat- antena3.ro

Materialul complet îl puteți urmări mai jos.

Citește-ne pe

Clipul zilei
NOUTĂȚI