Premierul Marcel Colacu a anunţat, joi, la începutul şedinţei de Guvern că se va stabili astăzi data alegerilor prezidenţiale pentru 4 mai, primul tur, iar al doilea tur pentru 18 mai.
”Aşa cum am promis, o să stabilim astăzi data alegerilor, pe 4 mai. De asemenea, pe 4 mai vor avea loc şi alegeri parţiale locale”, a anunţat joi, premierul Marcel Colacu, la începutul şedinţei de Guvern.
Noi reguli și amenzi pentru alegerile prezidențiale din 2025
Premierul României a dezvăluit că se introduc modificări în regulile privind campania și alegerile prezidențiale ca să nu se mai ajungă la situația "în care un instrument social-media a favorizat un anumit competitor".
Marcel Ciolacu anunță și amenzi uriașe, de maxim 5% din cifra de afaceri, pentru unele corporații, care ar putea reprezenta "mai multe miliarde de euro":
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Public Record: Oamenii sistemului din jurul candidatului „anti-sistem”. Foști ofițeri SRI, DIPI și MApN îl sprijină pe Călin Georgescu- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
”Am venit cu modificări, astfel încât regulile să fie la fel pentru toţi candidaţii şi să nu mai avem această practică pe care am avut-o la ultimele alegeri în care un instrument social-media a favorizat un anumit competitor.
Am introdus şi amenzi drastice, respectiv 5% din cifra de afaceri, iar la anumite corporaţii această amendă ar putea duce la multe miliarde de euro”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Noi reguli la alegerile prezidențiale din 2025
Proiectul de Ordonanță de Urgență privind organizarea simultană a alegerilor prezidențiale și locale parțiale din anul 2025 propune un set amplu de reglementări menite să asigure desfășurarea eficientă, corectă și transparentă a scrutinelor programate pentru data de 4 mai 2025.
S-au introdus reguli noi pentru marcarea publicității online, dar și amenzi mari.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) va desemna un număr suplimentar de operatori de calculator, reprezentând 25% din totalul secțiilor de votare din fiecare unitate administrativ-teritorială. AEP și Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vor colabora pentru a include informaticieni în echipele birourilor electorale județene. Potrivit proiectului, „informaticienii vor sprijini activitatea centrelor de intervenție operativă pentru remedierea eventualelor disfuncționalități ale SIMPV”.
Amenzi mari pentru candidații care nu respectă regulile jocului
Candidații vor fi obligați să marcheze clar materialele publicitare electorale, precizând sponsorul, sursa finanțării și dacă acestea utilizează tehnici de vizare. Cei care nu respectă această regulă riscă amenzi mari.
"Încălcarea acestor dispoziții se sancționează cu amenzi de până la 50.000 de lei”, conform articolului 15 din proiect.
Plângerile privind campania electorală online vor fi soluționate în termen de 24 de ore de Biroul Electoral Central, ale cărui decizii sunt executorii.
Platformele online care nu elimină conținutul ilegal în cinci ore de la notificare pot fi sancționate cu amenzi de până la 5% din cifra de afaceri.