"Fenomenul deepfake face tot mai multe victime în țara noastră. Cele mai multe video-uri sunt cu politicienii români care promovează anumite servicii, au diferite mesaje pentru popor, sau pur și simplu... cântă la acordeon. Specialiștii spun că aceste mesaje false pot fi folosite ca o armă pentru manipulare, mai ales în contextul alegerilor care urmează. Și Uniunea Europeana a cerut o reglementare mult mai strictă împotriva dezinformării", a transmis Simona Pătruleasa.

Deepfake, arta manipulării

Acesta este unul dintre mesajele care circulă pe internet cu președintele României. Rețelele de socializare sunt pline de astfel de conținut deepfake, iar materialele îi pot induce în eroare pe români, mai ales ca vocea folosită este aproape autentică. Klaus Iohannis este personaj principal în cele mai multe filmulețe. Dar țintă pentru internauți a fost si premierul Marcel Ciolacu, care apare promovând mai multe investiții sau servicii.

Și ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a sesizat autoritățile după ce a fost victima deepfake, promovând în mod eronat vanzarea de acțiuni pentru o companie electrică, la fel ca în cazul ministrului energiei, Sebastian Burduja. Parlamentarii au elaborat un proiect de lege care introduce sancțiuni dure pentru cei care produc astfel de materiale.

"Acele entități juridice sau persoane fizice care creează conținut folosind soft de inteligența artificială care nu reflectă realitatea și care nu scriu clar, explicit că este fals și e creat cu inteligență artificială riscă să fie amendați cu sume până la 90 mii de lei

sau chiar închisoare pana la 2 ani. Ca om politic… mă gândesc ce ar însemna să apară în sâmbăta dinaintea alegerilor un clip care te pune într-o ipostaza în care nu ai nicio treaba, până a doua zi, până e scos... deja a produs efecte", a declarat Bogdan Gruia Ivan, ministrul digitalizării.

Specialiștii în comunicarea politică spun că se așteaptă la tot mai multe astfel de clipuri în spațiul public în perioada următoare, având în vedere că urmează un an electoral.

Aceștia se tem că deepfake ul ar putea fi folosit ca o armă.

"Putem spune acest lucru și am două explicații din Slovacia și Statele Unite, unde au fost folosite astfel de metode pentru a schimba percepția alegătorilor asupra unor candidați. Putem să ne gândim că se pot crea anumite discursuri sau întâmplări care nu sunt reale, și astfel decredibilizăm anumiți candidați. Este nevoie de 5 min sa faci un deepfake și e foarte ușor să-l distribui după în social media", a declarat Matei Vrabie, analist politic.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: O ciclistă din România și-a făcut cont pe OnlyFans ca să-şi poată cumpăra bicicleta pentru Olimpiada de la Los Angeles- antena3.ro

Citeste si: O femeie din Mureș a fost decapitată de un camion în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni- wowbiz.ro

Clipurile video nu se opresc aici, pe rețelele de socializare Liviu Dragnea și președintele Klaus Iohannis sunt mai apropiați ca oricând, cântând impreună, iar tot de cântat pare că s-a apucat și Gabriela Firea.

Uniunea Europeana a cerut platformelor de socializare să identifice conținutul generat de inteligența artificială pentru a evita dezinformarea în următoarele alegeri europene. Unele companii au anunțat ca vor începe să marcheze imaginile false.



"Rețelele de socializare au fost avertizate atât de UE, cât și de guvernele țărilor membre privind pericolul interferențelor în alegerile din 2024. Prin urmare, ele declara că sunt pregătite să ia măsuri imediat, dar este foarte important ca și cetățenii să semnaleze când vad fake news", a declarat Vlad Gheorghe, europarlamentar.

În țara noastră, legea deepfake a trecut de Senat, iar în februarie ar trebui să primească votul final și în Camera Deputaților.

Citeste si: Anunț pentru pensionarele din țară! Casa de Pensii a specificat care sunt perioadele asimilate la vechimea în muncă- kfetele.ro

Citeste si: Pepe și Raluca Pastramă, în fața instanței! Cum a reacționat artistul la tribunal: "Nu pe mine mă aşteptaţi"- radioimpuls.ro

Citeste si: Pământul își pierde „semnele vitale”. Experții avertizează că „omenirea atârnă de un fir de păr”: „Ar putea avea loc un colaps”- antena3.ro

Citește și: Mama celor trei suspecți în cazul crimei din Dâmbovița face noi dezvăluiri! Cum s-ar fi produs, de fapt, scandalul? „Mi-a atacat copiii”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: