Lipsă acută de fructe și legume pe piață

Din cauza exploziei preţurilor la energie şi scumpirii îngrăşămintelor, specialiştii avertizează că la sfârşitul iernii şi începutul primăverii va fi o lipsă acută de fructe şi legume pe piață. 

„Pune-mi și mie de 15 lei.”

Pentru fructele și legumele care ar trebui să ajungă pe mesele noatre la sfârșitul iernii și începutul primăverii se va duce o bătălie dură.

Explozia prețurilor la îngrășăminte, dar și costurile mari cu energia înseamnă faliment pentru sute de fermieri și afaceri agricole. Aşa că, de la anul, fructele și legumele s-ar putea găsi mai greu, la prețuri mai mari.

„Sunt scumpe din cale afară.

- Credeți că o să ne mai permitem să luăm fructe și legume?

- Câte una pe zi.”

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Alertă în magazine: Zeci de tone de lămâi și mandarine pline cu pesticide, ajunse la raft

„- O să renunțăm la anumite fructe?

- Da, probabil. Consum mai puțin.”

Criza alimentară scumpește fructele și legumele

Deja în țări precum Danemarca, Polonia sau Olanda fermierii au probleme mari cu producția.

Încălzirea şi iluminatul serelor îi duc la sapă de lemn. Și în România specialiștii trag un semnal de alarmă!

Specialiștii din industria alimentară spun că anul viitor fructele și legumele s-ar putea scumpi chiar și cu 20 de procente. De pildă, dacă acum pentru un kilogram de banane plătiți 10 lei, din ianuarie pentru același produs trebuie să scoateți din buzunar 12 lei.

Citeste si: VIDEO| Fructele și legumele aduse din afara Uniunii Europene s-ar putea scumpi în următoarea perioadă

Cezar Gheorghe, consultant agricol: „Scumpirea să zicem că vine azi. Știm deja că din noiembrie, decembrie s-au scumpit îngrășămintele, iar reculul vine când iese recolta nouă. Când ies mărfurile pe piață. Atunci practic au valoarea aduăgată în preț, costurile se implementează în preț. Impactul va genera creșteri pe lanț.”

Ministrul Agriculturii spune că țara noastră ar fi în stare să-și producă singură hrana, lucru care ar trebui să ne ferească de o posibilă criză alimentară.

Deja mărfurile alimentare au înregistrat scumpiri de peste 6 procente numai în luna noiembrie. Cel mai mult s-a scumpit uleiul, cu peste 28 la sută, urmat de cartofi cu aproape 23 la sută și pâine, care a înregistrat scumpiri de aproximativ 10 procente.

Citeste si: Alimentele, tot mai scumpe în România. Rata inflației rămâne la un nivel ridicat

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si