Raioanele de fructe si legume sunt pline cu marfa din import. Dar, daca vrem sa aflam cu ce au fost tratate, e mai complicat.

Clientul este nevoit sa faca un efort considerabil pentru a gasi etichetele de pe lazile cu citrice. Aici identificam substantele folosite la tratarea fructelor.

In alte magazine vedem ca aceste substante sunt trecute, dar in alta limba, cu caractere destul de mici.

Citeste si: Ambrozie. Adevărul nespus până acum despre planta care le dă bătăi de cap românilor

Mai simplu e cu fructele ambalate la plasa, cum sunt lamaile sau portocalele. Cel mai des identificam substanta numita imazalil, folosita pentru a prelungi viata fructelor.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

”Problema e ca realizeaza concentratii mari la nivelul cojii. Citrice, banane. Riscul e mai mare cand folosim o cantitate mare de coaja sau folosim fructele nespalate”, spune medicul Ovidiu Penes.

In prezent nu gasim informatii la raft sau pe cutie legate de cantitatea de substante periculoase folosite.

Citeste si: 9 beneficii importante ale consumului de ceai

”Gama pesticidelor este foarte mare, informatiile despre tratamentele aplicate dupa recoltare lipsesc cu desavarsire”, spune Costel Stanciu, presedinte APC.

Comisarii de la protectia consumatorilor vor sa impuna un nou set de reguli pentru comercianti.

”Haideti sa informam corect consumatorul, sa ia o decizie responsabila, sa stie ca aceasta substanta poate cauza imbolnaviri cu cancer. Haideti sa afisam ca pe pachetele de tigari”, spune Horia Constantinescu, presedinte ANPC.

Consumata in cantitati mari, aceasta substanta are efecte nocive.

Citeste si: Faci sala? Iata cum ar trebui sa arate meniul tau, daca vrei rezultate rapide!

”Copiii mici sunt cei mai expusi la cel mai mare risc pentru ca doza pe kilogram corp devine tot mai mare. Consumand constant acest toxic, se produce destabilizarea a codului genetic al celulei hepatice si aparitia cancerului”, spune medicul.

Fructele tratate cu aceasta substanta trebuie spalate cu grija iar coaja e obligatoriu sa fie indepartata. Atentie: este important sa va spalati pe maini dupa ce ati atins fructele. Pentru ca pesticidele pot ajunge si in pulpa fructului, cel mai sigur este sa optati pentru produsele bio. Imazalilul urmeaza sa fie interzis in Uniunea Europeana din 2021.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si