Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul prelungeşte cu încă 2 luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază, el precizând că în lipsa acestei măsuri, românii ar fi plătit preţuri mai mari cu 20%.

Citește și: A fost actualizată lista alimentelor cu preț plafonat! Ce produse au fost scoase?

Lista alimentelor de bază a fost actualizată.

Șeful Guvernului a explicat că măsura a fost luată în acord cu marile lanțuri de magazine de retail.

"Vrem să ținem prețurile sub control", a adăugat Marcel Ciolacu, care a adăugat că se caută, împreună cu marii retaileri, un mecanism care să funcționeze pe termen lung.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Ce alimente au ieșit de pe lista Guvernului și urmează să se scumpească

Guvernul a decis prelungirea plafonării adaosului comercial pentru 17 alimente de bază, dar a făcut modificări în lista alimentelor cu prețuri controlate.

Au fost scoase de pe lista alimentelor de bază cu prețuri protejate produse precum carnea tocată, orezul, bulionul, cozonacul, dar au fost adăugate untul și magiunul.

”Scopul principal al şedinţei de azi este să prelungim cu încă două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază. Este decizia prin care, începând cu a doua parte a anului trecut, am oprit creşterea speculativă a preţurilor. Continuarea acestui mecanism cu încă două luni este necesară, fiind un ajutor esenţial mai ales pentru cei cu venituri mici”, a declarat premierul în şedinţa Executivului.

Marcel Ciolacu a precizat că, ”în lipsa acestei măsuri, românii ar fi plătit pentru alimentele de bază preţuri mai mari cu 20%, în medie iar în unele cazuri, preţurile ar fi fost cu mult peste acest nivel, de nesuportat pentru majoritatea românilor”.

Lista alimentelor de bază cu prețuri plafonate

Pe agenda şedinţei de executiv figurează în analiză un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, precum şi pentru implementarea unor măsuri de sprijin.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Potrivit proiectului, pus în transparenţă pe site-ul Ministerului Agriculturii, lista cu produse agricole şi alimentare care vor avea încă două luni adaos comercial plafonat cuprinde următoarele produse:

  1. pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi;
  2. lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT;
  3. brânză telemea de vacă vrac;
  4. iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame;
  5. făină albă de grâu "000" până la 1 kg;
  6. mălai până la
    1 kg;
  7. ouă de găină calibrul M;
  8. ulei de floarea-soarelui până la 2 litri;
  9. carne proaspătă pui (carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard);
  10. carne proaspătă porc (carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc;
  11. legume proaspete vrac (ceea ce înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi);
  12. fructe proaspete vrac (ceea ce înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă);
  13. cartofi proaspeţi albi vrac;
  14. zahăr alb tos până la 1 kg;
  15. smântână 12% grăsime;
  16. unt până la 250 grame;
  17. magiun până la 350 grame.

Pe actuala lista din proiectul de OUG nu se mai regăsesc: cozonacul, orezul, bulionul de roşii, margarina, drojdia, carnea tocată!

Știre în curs de actualizare


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si