Premierul Marcel Ciolacu a explicat, în debutul ședinței de Guvern de joi, că revizuirea Ordonanței de urgență care abia intrase în vigoare se face pentru că "economia României nu este pregătită".

"Așa cum am promis, astăzi revizum și Ordonanța de urgență privind operațiunile de încasări și plăți în numerar. Toate limitele actuale de cash vor fi menținute atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice, cu două excepții: plafonul de casă pentru firme va fi de maxim 50.000

de lei, iar avansul la decontare va fi de 1.000 de lei pe zi", a declarat Marcel Ciolacu.

Citește și: VIDEO -Sute de localități cu doar câteva mii de locuitori au cheltuieli de milioane

Chiar dacă principiile enunțate în Ordonanța privind plățile cash erau corecte, spune premierul, "în viața reală se produceau situații greu de rezolvat".

"Concluzia unanimă este că economia României nu este pregătită să funcționeze cu mai puțin numerar, în special în mediul rural, unde bancomatele sunt rare", a adăugat prim-ministrul României.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Ciolacu: "Vom folosi cea mai modernă tehnologie pentru a-i identifica pe cei care nu își plătesc taxele"

Premierul a adăugat că vrea să fie eliminate toate portițele prin care se face evaziune fiscală.

"Vom folosi cea mai modernă tehnologie pentru a-i identifica pe cei care nu își plătesc taxele și fraudează bugetele cu sume imense", a precizat șeful Guvernului. 

Marcel Ciolacu a spus că își dorește "transformarea Fiscului într-o unitate digitală eficientă și capabilă să descopere orice sumă de bani nelegitimă".

Care sunt limitele plăților cash în vigoare după revizuirea legii

- Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar efectuate între profesioniști (persoane juridice, firme, PFA etc.) şi persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanţări, se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către/de la o persoană.
- Încasări de la profesioniști (persoane juridice, firme, PFA etc.) în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană;
- Încasări efectuate de către magazinele cash and carry de la profesioniști (firme, PFA etc.) în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.
- Plăţi către profesioniști (firme, PFA etc.) în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
- Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice, altele decât operaţiunile de încasări şi plăţi realizate prin intermediul instituţiilor care prestează servicii de plată (autorizate de Banca Naţională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene şi notificate către Banca Naţională a României), efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum şi cele reprezentând acordarea/ restituirea de împrumuturi se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000

lei/ tranzacţie.
- Sunt interzise încasările fragmentate în numerar pentru toate situațiile de mai sus.

- În cazul profesioniștilor (persoane juridice, firme, PFA etc) pentru facturile stornate, aferente bunurilor returnate şi/sau serviciilor care nu au fost prestate, cu valori mai mari de 5.000 lei, respectiv 10.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată astfel: 5.000 lei, respectiv 10.000 lei în numerar, sumele care depăşesc aceste plafoane putând fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar.

- În cazul returnării de bunuri de către persoanele fizice şi, respectiv, neprestării de servicii către persoanele fizice, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată în numerar în limita a 10.000 lei, iar sumele care depăşesc acest plafon putând fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar. Prin excepţie, în cazul în care, la data restituirii, persoanele fizice declară pe propria răspundere că nu mai deţin cont bancar, restituirea se poate face integral în numerar, indiferent de nivelul sumei care trebuie restituită.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

- Se menţine prevederea potrivit căreia sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei, la finalul unei zile. 

Proiectul de OUG și Nota de fundamentare pot fi văzute aici.

Care erau modificările pe care Guvernul le vroia implementate

Potrivit pachetului de măsuri fiscal-bugetare asumat de Guvern în Parlament, de la 1 noiembrie urmau să fie reduse plăţile cash la companii şi persoane fizice.

Plăţile în numerar către persoanele juridice ar fi trebuit reduse la 1.000 lei/persoană, pentru încasările şi plăţile între o persoană juridică şi o persoană fizică, plafonul zilnic era de 5.000 lei către/de la o persoană, iar pentru încasările şi plăţile cash între două persoane fizice plafonul zilnic era de 10.000 lei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si