Vulcanul Etna dă semne de trezire, dar aeroportul din Catania rămâne operațional deocamdată, scrie presa din Sicilia. Protecția Civilă a ridicat nivelul de alarmă, iar autoritățile italiene monitorizează atent situația. 

Aeroportul din Catania este "din nou deschis și funcțional”, a informat societatea de administrare a aeroportului Catania Fontanarossa, potrivit Rai News.

Aeroportul din insula Sicilian fusese închis ieri din cauza cenușii vulcanice produsă de vulcanul Etna.

Imagini din satelit cu erupția vulcanului Etna. Aeroportul Catania a fost redeschis

Imagini cu erupția vulcanului Etna

Vulcanul Etna, imagini spectaculoase din satelit

Imaginile din satelit arată cum a erupt Etna la primele ore ale zilei de luni, 14 august. În videoclipul de mai jos, publicat de Organizația Europeană pentru Exploatarea Sateliților Meteorologici (EUMETSAT), se vede "o flacără roșie" care se întinde în sudul insulei Sicilia.

Tot din satelit se vede cum a iese fumul și cenușa din vulcanul Etna activ.

Potrivit The Independent, zborurile au fost deviate sau anulate pentru zeci de mii de călători pe aeroporturile din estul Siciliei din cauza erupției, care a trimis un val de cenușă de pe vulcanul cu înălțime de 3.357 metri.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Tezaurul Dacic, furat din Drents. Au dispărut 4 dintre cele mai valoroase artefacte, printre și Coiful de aur de la Coțofenești- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Aeroportul din Catania a fost redeschis. "Etna s-a trezit, mare atenție!" 

Compania de administrare a aeroportului i-a sfătuit pe pasageri, miercuri 16 august, să se informeze în prealabil despre starea zborului lor și să consulte companiile aeriene.

Marți,toate zborurile cu plecare din Catania au fost anulate, în timp ce cele care soseau, care nu au fost anulate, au fost redirecționate către Trapani și Comiso.

Primul avion a plecat miercuri la ora 6.24 dimineața, cu câteva zeci de minute întârziere, cu destinația Praga. Apoi un alt avion a decolat spre Torino.

La 7.20 dimineața a aterizat primul avion, un zbor din Malta. Ieri, mii de călători au avut de suferit, au fost nevoiți să nu se întoarcă acasă conform planului sau să nu ajungă în Sicilia pentru vacanțele planificate.

Observatorul Etna al Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie a anunțat că ieri seară, imaginile rețelei de supraveghere video au arătat un eveniment exploziv impulsiv la craterul de sud-est care a produs un nor vulcanic modest, dispersat rapid de vânturi.

Fenomen uluitor înainte de erupția vulcanului Etna- cercuri de fum

Cu câteva zile înainte de erupția efectivă a vulcanului, turiștii au fotografiat sau filmat un fenomen bizar: inele perfecte de fum eliberate de Etna. 

Imagini din satelit cu erupția vulcanului Etna. Aeroportul Catania a fost redeschis

Cercuri de fum înainte de erupția vulcanului Etna

Citeste si: Pensionarii trebuie să știe care este noua formulă de calcul a pensiilor! Iată ce trebuie să faci- kfetele.ro

Citeste si: Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Una dintre pasagere, despre momentele de panică trăite la bord: "S-a și văzut fumul. Alergau prin avion și nu știau ce se întâmplă"- radioimpuls.ro

Citeste si: Planta aromatică apreciată de români ca și condiment, care trăiește mai mult decât omul: Specialist BRGV: „Este antiinflamator”- antena3.ro

Nivelul de alertă pentru Etna crește

Nivelul de alertă pentru Etna crește, iar protecția civilă regională avertizează municipalitățile. Institutul de Vulcanologie, la rândul său, detectează oscilații puternice ale activității vulcanice

Protecția civilă avertizează că riscul privind vulcanul Etna a trecut de la „Atenție” la „Prealarm” cu „posibilitate mare de apariție iminentă”.

În ceea ce privește „accesul în zonele de vârf", primarii municipiilor din zonă sunt invitați "să activeze măsurile care decurg din procedurile menționate anterior, cu referire specială. la: interdicțiile zonelor în cauză; să țină la curent cu evoluția fenomenologiilor în curs; activarea centrelor operaționale municipale și a organizațiilor de voluntariat, precum și a procedurilor prevăzute de planul municipal de protecție civilă”.

Buletinul de alertă a aviației civile a trecut de la verde la galben, dar în acest moment nu afectează operațiunile aeroportului internațional Catania, care rămâne în continuare. operațional, chiar dacă pe pagina oficială de internet a aeroportului este „imposibilă încărcarea listei de zboruri”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si