Doamna Ambasador, vă muţumim că aţi acceptat să ne acordaţi acest interviu! Discutăm despre un subiect sensibil: Operațiunea militară a Turciei în Siria, care a declanșat multe reacții în întreaga lume. Doamnă ambasador, ne puteți explica vă rog de ce Turcia a lansat această operațiune și ce urmărește Turcia până la urmă?

Füsun Aramaz:  Turcia combate în prezent mai multe organizații teroriste care sunt un risc și o amenințare pentru securitatea noastră națională.

Cu angajamentul ferm de a combate aceste organizații, am sprijinit pe deplin toate eforturile internaționale în acest scop, încă din prima zi. În ultimii doi ani, în special din estul râului Eufrat, am fost expuși la peste o sută de cazuri de ostilități din partea PYD/ YPG, care este ramura siriană a organizației teroriste PKK.

Discuțiile cu aliații noștri cu privire la crearea unei zone de siguranță pentru rezolvarea problemelor noastre legitime de securitate și susținerea luptei împotriva DAESH rămăseseră neconcludente. Nu mai puteam tolera prezența unei organizații teroriste armate la granițele noastre. În acest context, forțele armate turce au lansat „Operațiunea Izvorul Păcii”.

Citeste si: Ambasada României în Republica Turcia a inaugurat Consulatul Onorific al României la Nevsehir și Kayseri în regiunea istorică Cappadocia

Operațiunea Izvorul Păcii are niște obiective bine definite, clare și limitate. Obiectivele sunt asigurarea securității la frontiera Turciei, neutralizarea teroriștilor din regiune și prevenirea creării unui coridor de teroare lângă granița noastră sudică, instituirea unei zone de siguranță, care să faciliteze întoarcerea refugiaților sirieni acasă și salvarea sirienilor de

sub opresiunea și cruzimea organizației teroriste PYD/ YPG.

O zonă de securitate în conformitate cu așteptările noastre va deschide calea pentru întoarcerea a 2 milioane de refugiați sirieni din țara noastră. Totodată, ne propunem să contribuim la integritatea și unitatea teritorială a Siriei prin desființarea agendelor separatiste.

Operațiunea se desfășoară pe baza legislației internaționale, în conformitate cu dreptul la autoapărare prevăzut în articolul 51 din Carta ONU și rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate.

Autoritățile noastre relevante și misiunile diplomatice au informat în timp util toți aliații și partenerii relevanți, inclusiv secretarul general al ONU și Consiliul de Securitate, NATO, precum și regimul sirian.

Reacțiile din marile centre diplomatice fac referire la situația deja volatilă din Siria și își exprimă îngrijorarea comună față de volatilitatea accentuată de pe teren. Prin urmare, punerea în pericol a echilibrului delicat, dobândit cu greu după ani lungi de eforturi comune și intense de a restabili stabilitatea în Siria. Cum ați răspunde la aceste preocupări și critici?

Füsun Aramaz: Turcia este printre contribuitorii direcți la stabilitatea din Siria. Până în prezent, am susținut toate eforturile multilaterale de a pune capăt conflictului și am participat la toate inițiativele în acest scop. Suntem printre statele garante ale Procesului Astana, care are ca scop facilitarea unei soluții politice prin dialog.

Factorii de risc la adresa recuperării stabilității în Siria sunt organizațiile teroriste separatiste și radicale. Acestea sunt în primul rând PYD/ YPG și DAESH. O pace viabilă și o stabilitate durabilă în Siria necesită protejarea integrității și unității teritoriale, care poate avea loc numai prin eliminarea tuturor grupurilor și organizațiilor teroriste.

(INTERVIUL INTEGRAL CU AMBASADORUL TURCIEI)

Îngrijorările pentru viitorul luptei împotriva DAESH se află în centrul criticilor la adresa Turciei în ceea ce privește Operațiunea Izvorul Păcii.

Cum califică Turcia amenințarea DAESH?

Füsun Aramaz: Turcia este ferm angajată să lupte împotriva terorismului originar din Siria. Avem un istoric dovedit în contribuția la eforturile de combatere a terorismului în Siria.

Suntem un membru angajat al Coaliției Globale împotriva DAESH. Turcia este singura țară care a luptat efectiv pe teren împotriva DAESH. Turcia a efectuat 187 de operațiuni împotriva DAESH în 2015, 367 în 2016, 500 în 2017 și 1130 în 2018. Am neutralizat pe cont propriu peste 4.000 de teroriști DAESH.

Mai mult, Turcia a realizat deja două operațiuni majore de combatere a terorismului („Scutul Eufratului” și „Ramură de Măslin”) în nord-vestul Siriei. După ce a încheiat cu succes Operațiunea Scutul Eufratului în 2017 și Operațiunea Ramură de Măslin în 2018, Turcia a eliberat o zonă de peste 4.000 km2 de teroarea DAESH și PYD/ YPG, permițând ca peste 360.000 de sirieni să se întoarcă la casele lor din această zonă.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem- wowbiz.ro

Operațiunea Izvorul Păcii este o continuare a eforturilor noastre de a pune capăt amenințării DAESH.

Citeste si: Turcia, campioană mondială la fotbal între parlamentari! Finala, jucată cu România!

Așadar, care este reacția dumneavoastră la acuzațiile potrivit cărora Operațiunea Izvorul Păcii va zădărnici lupta împotriva DAESH desfășurată de PYD/ YPG?

Füsun Aramaz: Aș vrea să subliniez mai întâi un principiu fundamental. Recrutarea unei organizații teroriste pentru a lupta împotriva altei organizații teroriste nu este un mod adecvat de contracarare a terorismului și nici o metodă durabilă. Prin urmare, abordarea aliaților noștri a fost greșită de la bun început. PYD/ YPG nu poate fi antidotul pentru DAESH. Este o organizație teroristă brutală, extrem de sângeroasă și foarte periculoasă, care amenință viitorul și stabilitatea regiunii noastre.

PYD/ YPG are propria sa agendă, pe care o urmărește indiferent de prioritățile comunității internaționale. Prin urmare, ei exploatează orice oportunitate, orice concesie oferită de oricare dintre aliații noștri. În această privință, există dovezi credibile că în noiembrie 2017, teroriștii DAESH reținuți de PYD/ YPG au fost eliberați în schimbul infiltrării în Turcia sau nord-vestul Siriei pentru a efectua acte teroriste.

În al doilea rând, obiectivul nostru de a stabili o zonă de securitate nu va diminua în niciun caz lupta împotriva DAESH. Am luptat împotriva DAESH în Jarablus, am arestat peste 5.000 și am extrădat sau expulzat peste 8.000 de persoane care au legătură cu DAESH, 3.000 dintre care au fost eliminați din zona Jarablus. Ne vom asigura că DAESH nu va reveni sub nicio formă.

Până acum am făcut mai multe pentru poporul sirian și refugiații sirieni, pentru siguranța și securitatea lor, decât orice altă țară. Găzduim aproximativ 4 milioane de refugiați sirieni, pe care i-am ocrotit de atacurile DAESH în Turcia, dar și pe teritoriile siriene. Deci această luptă va continua. Ca parte a coaliției internaționale împotriva DAESH, vom continua să ne coordonăm eforturile cu alte țări. DAESH este dușmanul comun. Am luptat împotriva lor și vom continua acest lucru.

Care este planul Turciei în cadrul Operațiunii Izvorul Păcii de a controla prizonierii DAESH deținuți de către PYD/ YPG, odată ce aceste zone vor fi eliberate?

Füsun Aramaz: Așa cum a declarat președintele Erdogan în timpul convorbirii telefonice cu președintele Trump, vom prelua custodia elementelor DAESH și a membrilor familiilor lor care sunt deținuți în prezent în spații de detenție și lagăre din zonele care vor fi eliberate de teroare prin Operațiunea Izvorul Păcii.

Fiind singura țară angajată în lupta unu-la-unu împotriva DAESH în Siria, viitorul teroriștilor DAESH din detenție este extrem de important pentru Turcia.

Cu toate acestea, cauza principală a acestei probleme cu prizonierii DAESH este că țările lor de origine nu doresc să îi ia înapoi. Așa cum am mai spus până acum, țările de origine ar trebui să își ia înapoi foștii luptători teroriști și familiile lor și să ia măsurile necesare pentru urmărirea penală, repatrierea și reabilitarea lor. Singura soluție durabilă este repatrierea tuturor luptătorilor teroriști străini către țările lor de origine.

Cum are de gând Turcia să reinstaleze refugiații sirieni în zona de securitate după această operațiune? Cum vă raportați la acuzațiile de „schimbare demografică”?

Füsun Aramaz: Avem 4 milioane de sirieni. Au fugit de violențe inimaginabile. Îi găzduim. Dar problema refugiaților sau a imigranților nu este doar problema Turciei. Este o criză internațională. Este cea mai mare criză umanitară din istoria recentă. Dacă vă uitați la majoritatea partenerilor noștri din UE sau Aliați, vedeți că singurul lor efort este să împiedice imigranții să intre în Europa. Noi îi ajutăm cei 4 milioane de sirieni din Turcia, pe lângă masa de 3 milioane care au fost strămutați intern pe partea siriană. Deci, practic avem grijă de 7 milioane de oameni, ceea ce este echivalent cu aproape o treime din întreaga populație siriană.

Ne dorim să le oferim condiții optime pentru ca aceștia să se întoarcă la locul de proveniență. Nu vom forța pe nimeni să meargă într-un loc în care nu vrea să se întoarcă. Și nu ne interesează schimbarea demografiei din estul Eufratului sau din orice parte a Siriei.

Citeste si: Tavi Clonda, schimbare radicală de look. Ce tunsoare a ales artistul și care a fost reacția familiei. “Am ajuns acasă alt om, să vedem ce zic.”- kfetele.ro

Citeste si: Pierdere imensă în muzica românească. Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, a murit- radioimpuls.ro

În fond, PYD-YPG sunt cei care au schimbat demografia prin ocuparea satelor și orașelor arabe, forțând și alți kurzi care nu se susțin ideologia PKK. Unii s-au refugiat în Turcia, iar alții au mers în alte părți din Siria. Vrem să ne asigurăm că se vor întoarce în orașele și satele lor din Siria în mod voluntar și în siguranță.

În presa internațională, există adesea o discrepanță între raportarea Turciei la PYD/ YPG ca organizație teroristă și cea a majorității statelor membre ale UE și aliaților, acceptând-o ca atare. Aceștia încearcă să facă o separare între PKK și PYD/ YPG, astfel că Turcia este acuzată că luptă împotriva „kurzilor”. Puteți elucida, vă rog, factorii din spatele poziției tranșante și diferite a Turciei în această problemă?

În ultimii doi ani, în special din estul râului Eufrat, am fost expuși la sute și sute de atacuri sau ostilități din partea PYD/ YPG, brațul sirian al PKK, care este desemnată de UE și NATO ca organizație teroristă.

Prin tunelurile săpate de PYD/ YPG de-a lungul zonelor limitrofe din această regiune, s-au introdus clandestin explozibili și muniție în Turcia, pentru a ajunge la organizația teroristă PKK.

PYD/ YPG a săvârșit atacuri teroriste chiar și în Siria și împotriva sirienilor. Siria de nord-vest este un caz particular. Până în prezent, peste 200 de atacuri PYD/ YPG au fost înregistrate conform surselor deschise afiliate la PYD/ YPG. Elementele afiliate PYD/ YPG și-au asumat fără ezitare responsabilitatea în aceste cazuri.

Mai mult, există din ce în ce mai multe dovezi cu privire la diversele încălcări ale drepturilor omului și ingineriile demografice ale PYD/ YPG în zonele aflate sub controlul său.

Cât despre a doua parte a întrebării dvs, nu, bineînțeles că nu luptăm împotriva „kurzilor”. Este foarte clar! Luptăm împotriva terorismului PYD/ YPG. PYD/ YPG nu reprezintă toți kurzii. În prezent, peste 300 de mii de kurzi sirieni se refugiază în Turcia, cei mai mulți fugind de tirania și crimele comise de PYD/ YPG, și anume recrutarea forțată, intimidarea dizidenților și recrutarea copiilor soldați.

Cum comentați acele postări din mediul online care susțin că Turcia atacă civili?

Füsun Aramaz: După cum bine știți, aceasta este o operațiune împotriva terorismului, dar și un război de comunicare. Trăim într-o epocă a amenințărilor hibride, dintre care dezinformarea și fake news sunt printre metodele utilizate în mare parte de grupurile teroriste și asimetrice. Până acum, autoritățile noastre au respins aceste afirmații nefondate.

Operațiunea Izvorul Păcii este limitată la o operațiune de contra-terorism. Așa cum s-a întâmplat în cazul Operațiunilor Scutul Eufratului și Ramură de Măslin, pe care le-am desfășurat în 2017 și 2018, sunt vizate doar elemente teroriste și ascunzătorile, adăposturile, amplasamentele, armele, vehiculele și echipamentele acestora. Aproape că nu au fost deloc victime civile.

Ne dorim să le dăm o șansă cât mai multor sirieni strămutați, inclusiv kurzi, arabi și creștini deopotrivă, să se întoarcă pe pământul strămoșilor lor unde au suferit datorită purificării etnice din partea PYD/ YPG.

Cât timp va continua operațiunea?

Füsun Aramaz: Intenționăm să continuăm operațiunea până când toți teroriștii vor fi ștersi din regiune, securitatea noastră la frontieră va fi asigurată, iar sirienii locali vor fi fost eliberați de sub tirania PYD/ YPG, precum și de sub amenințarea DAESH.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si