„Importurile masive de cartofi au un efect nedorit pe ogoarele României. Agricultorii cultivă tot mai puțini, deoarece costurile de producție nu mai pot fi acoperite din vânzări, spun ei. În tot acest timp, în magazine și în piețe, oamenii sunt păcăliți de multe ori să dea banii pe cartofi noi aduși din Egipt, dar etichetați ca fiind românești”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Importuri de cartofi, efect nedorit pentru ogoarele României

Pe ogoarele din Lungulețu e forfotă mare în această perioadă, în care agricultorii plantează cartofii.

„Îi primim, îi depozităm pe iarnă, apoi îi băgăm undeva ca să încolțească, le facem focul”, a spus un agricultor.

Cartoful, considerat mâncarea săracului, e la mare căutare. Și totuși, țăranii se plâng că nu mai pot cultiva suprafețe mari din pricina costurilor uriașe. În schimb, profitul se lasă așteptat. Importurile ar fi de vină.

„Se aduc și din import că la noi se mai reduc suprafețe, cheltuiala multă, muncă multă și am mai redus suprafețele, nu mai sunt așa mari ca înainte”, a spus un bărbat.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Datele arată că atât suprafața cultivată, cât și producția internă au scăzut semnificativ în ultimii ani, iar România mai mult importă cartofi. Această informație a ajuns si pe masa Guvernului, care a stabilit un ajutor financiar de 200 de euro pe hectar pentru fermieri. Cu o condiție: să obțină o producție de minimum 15 tone pe hectar, din care să comercializeze cel putin 6 tone până în luna noiembrie.

Primii cartofi românești vor ieși de pe poarta fermierilor în luna mai. Culmea e că în piețe s-a produs parcă un miracol.

„- Aștia noi?
- Da!
- Cât, 25 de lei?
- Da!”, a spus un comerciant.

Bugetul pentru acordarea ajutorului pentru fermieri este de aproximativ 11,5 milioane de lei.

Citește și: Românii îl aruncă la gunoi, dar în străinătate se vinde la prețuri greu de imaginat! Produsul banal care devine un lux


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si