„În mod tradițional, bărbatul este considerat „stâlpul” familiei. Ceea ce presupune că rolul său este de a întreține casa din punct de vedere financiar, în timp ce femeia ar trebui să se ocupe de treburile casnice. Doar că, în zilele noastre, rolurile s-au mai schimbat. Cum îi afectează pe bărbați această situație a aflat colega mea, Mădălina Bichir, într-un interviu cu psihologul Cristian Andrei”, a transmis Cristina Dorobanțu.

Rolul bărbatului în familie

Mădălina Bichir: Știm încă de pe vremuri ca bărbatul este considerat acest stâlp al familiei si toate reponsabilitățile pica pe umerii lui. Devine la un moment dat o presiune prea mare și pentru bărbat sa susțină toate familia? 

Cristian Andrei: Este într-un fel si o satisfacție pentru bărbat pentru ca stâlpul familiei are si avantaje: de a domina puțin situația, uneori se mai dă și obosit că vine de la muncă și trebuie să primească tot confortul acasă.
Există acest statut de personaj unic, despre care spuneam ca bărbatul îl simte ca pe un avantaj, doar eu câștig in familie, voi ceilalți sunteți dependenți de mine, soția trebuie sa fie atenta sa nu ma supere, ca daca divorțez de ea rămâne in aer.
De asemenea este orgoliul celui care se simte atotștiutor și atotputernic. Pater familie și copiii îl tratează ca pe un Dumnezeu, ca pe un Moș Crăciun uneori.

Citește și: VIDEO- Papa Francisc se opune mamelor surogat. Ce se spune în noul document publicat de Vatican?

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Aceia care câștigă pentru toată familia nu mai vor să facă mare lucru acasă, în schimb aceia care câștigă mai puțin decât soția sau nu au de lucru, procentaj in creștere in ziua de azi, sunt implicați în activitățile casnice.

Mădălina Bichir: Mai trăim vremurile în care există această delimitare intre stâlpul familiei și doamna familiei sau cumva sunt pe picior de egalitate, asta îl face pe bărbat să nu mai aibă aceeași autoritate?

Cristian Andrei: Într-adevăr, bărbatul unic ca și valoare, ca si persoană unică începe să dispară, se diluează în ziua de astăzi, se mai si efeminează. Apelează la tot mai multe servicii, nu mai e în stare să țină o bormașină în mână ca pe vremuri și nici să se priceapă chiar la tot.
Mădălina Bichir: Există riscul ca bărbatul să se simtă mai puțin important in familie?
Cristian Andrei: Stâlpul familiei poate fi și un om izolat, nu participă la viața familiei atât cât ar trebui, nu se bucură de micile sentimente, trăiri ale celor din familie.

Mădălina Bichir:  Ce se întâmplă în momentul în care acest stâlp al familiei este zdruncinat de diverse momente?

Cristian Andrei: Poate rămâne fără job. Sunt frecvente depresiile în rândul bărbaților care se considerau atotputernici și au rămas fără sens, pentru că nu lucrează, nu le merge afacerea, întreaga familie e afectată, atmosfera e sumbră, încep sa

apară economiile nelimitate. El este destul de agitat și agresiv cu cei din familie.
Fostul stâlp al familiei se confrunta cu o inutilitate. Se uită tot mai des la fotbal, la filme, ajunge să dezvolte o depresie cronică fără să își ea seama și cel mai frecvent simptom al fostului stâlp al familiei care nu mai funcționează este alcoolul de seară.
Ca soție sau copil al unui astfel de bărbat e important sa îl soliciți si nu neapărat să îl acuzi că nu face.
Nu trebuie sa manifestam competiție față de el sau să îi dăm exemple alți bărbați. Cum ar fi nașul, ia uite, câștigă de trei ori cât tine sau uite, eu, ca soția ta, sunt mai buna la așa ceva. Aparent îl motivează, dar îl și paralizează, se crispează și atunci trebuie să observăm ceea ce deja reușește să facă”.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si