VIDEO | Mama care a salvat 4 vieti, dupa moarte. Povestea emotionanta a Simonei, femeia care a devenit donator de organe
Patru vieti a salvat o tanara mama din Bihor, care a pierit intr-un accident rutier. Tot patru sunt copilasii ramasi fara cea care le-a dat viata. Familia a acceptat donarea de organe cu gandul ca femeia va trai prin sufletele pe care le salveaza.
Simona era o mama tanara. Avea doar 29 de ani si toata viata inainte. Un sofer care ar fi adormit la volan i-a ucis viitorul intr-o fractiune de secunda, chiar cand isi ducea mezina de sase ani la gradinita. Trei fetite de 6, 10, 13 ani si un baiat de 8 au ramas orfani de mama.
Desi medicii s-au luptat pentru a-i salva viata, din pacate nu au reusit si i s-a declarat moartea cerebrala.
Odata cu ea, Simona a devenit un potential donator de organe, o sansa pentru alte vieti pentru care un organ transplantat inseamna sansa a o noua viata. Totul depindea, insa, de acordul rudelor Simonei care, din fericire, dupa o discutie cu medicii specialisti bihoreni au acceptat. Au acceptat ca Simona, dupa moartea ei, sa salveze vieti. Au acceptat ca o particica din draga lor Simona va continua sa traiasca prin cei carora le va salva viata.
Gheorghe Roxin, sotul femeii: Am donat si stiu ca ea traieste, acum prin altii. Copiii nu stiu ca am donat. Poate, cu timpul, le voi spune.
Carmen Pantea, cumnata femeii: Ne bucuram ca Simona a putut salva niste vieti. Durerea este imensa. Nu ne-o putem imagina.
Dintr-o familie greu incercata de soarta provenea Simona. Din sapte frati, cinci au probleme cu vederea. Tocmai pentru ca stiu ce inseamna sanatatea precara si suferinta, sotul si rudele au acceptat donarea de organe.
Ramona Pantea, sora: Stiu ca inseamna suferinta, stiu ca inseamna sa ai probleme cu ochii.
Reporter: Credeti ca asta v-a determinat sa si acceptati donarea? Da. Intr-un fel, da.
Nicolea Pantea, frate: Macar a ajutat alte persoane, dar e pacat de copilasi. Mama nu o poate schimba nimeni. Mama-i mama.
Medicii din Oradea au incercat sa o salveze pe Simona, insa ranile au fost extrem de grave. Pacienta a intrat in moarte cerebrala, iar familia si-a dat acordul pentru donarea de organe.
Specialistii au prelevat rinichii, corneea si ficatul.
In timp ce corneele au ajuns la Spitalul Militar din Capitala, iar ficatul Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti, rinichii au ajuns la Cluj, unde au fost transplantati noaptea trecuta la doua paciente, care asteptau, una un transplant de 11 ani, iar alta de trei ani.
In Romania, aproape 2000 de romani asteapta un rinichi. In acelasi timp, alti aproape 600 de oameni au nevoie de un transplant de ficat si 253 de cornee.
Constientizarea populatiei asupra importantei actului de donare de organe este extrem de importanta. Fiecare dintre noi trebuie sa inteleaga ca acceptul donarii organelor ale unui pacient aflat in moarte cerebrala se traduce in viata. Pentru ca un asemenea donator poate salva, dincolo de moartea sa, nu una, nu doua, ci chiar 5 vieti. Donarea de organea inseamna DA, pentru viata!
De la numirea dr Radu Zamfir în fruntea ANT, numărul donatorilor a crescut simțitor
Din fericire, odată cu numirea lui Radu Zamfir in fruntea Agenției Nationale de Transplant, numărul donatorilor a crescut simțitor. Astfel, în doar doua luni de la preluarea mandatului, au fost identificați un numar record de donatori aflati in moarte cerebrala, 25, 27 de la inceputul anului, în condițiile în care, în mandatul trecut al conducerii ANT au fost identificati circa 60 în decurs de un an întreg!