Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- O nouă autostradă în România. Pădurea de la Cantacuzino, în pericol de defrișare din cauza noii autostrăzi Ploiești-Brașov

Nici bine nu a fost aprobat, că deja traseul viitoarei autostrăzi Ploiești-Brașov creează controverse. Administratorii Castelului Cantacuzino din Bușteni spun că în locul pădurii din spatele edificiului va răsări un zid uriaș pe deasupra căruia vor trece zilnic mii de mașini. Această soluție i-ar putea falimenta pe patronii micilor afaceri pentru că turiștii merg în zonă să se bucure de liniște, natură și aer curat.

Elena Tasca,

Sute de mii de turiști au vizitat Castelul Cantacuzino în ultimii ani

[Sursa foto: Stirile Kanal D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

O mare parte din pădurea care se află în spatele Castelului Cantacuzino ar urma să fie rasă de pe fața pământului. Deși este o arie protejată, autoritățile se gândesc să construiască pe aici viitoarea autostradă Ploiești- Brașov. În simularea făcută de administratorii monumentului istoric se poate vedea că mii de arbori din apropierea castelului vor dispărea, iar locul le va fi luat de un zid uriaș peste care va trece șoseaua de mare viteză.

România fără păduri, dar cu autostrăzi

Corespondentul Kanal D, Adrian Jătăreanu, ne va oferi mai multe detalii: 

"Vă veți uita pe partea aceasta și nu veți vedea altceva decât un zid uriaș cu o autostradă pe el. Este scandalos, este păcat. Va fi un zgomot asurzitor, nu se va mai auzi nimic aici în afară de trafic", a declarat directorul castelului Cantacuzino, Kurt Neuschitzer.

Vizitatorii sunt atrași atât de istoria bogată a locului, cât și de cadrul natural care înconjoară edificiul.

[Sursa foto: Stirile Kanal D]

Afectați vor fi și patronii pensiunilor, hotelurilor și restaurantelor din zonă. Oamenii se tem că turiștii vor dispărea pentru că nu vor mai regăsi aici natura și liniștea după care tânjesc în fiecare vacanță.

"Ca la români, ce e frumos să dispară. Nu e o modernizare, nu e necesară o autostradă în spatele castelului. De autostradă avem nevoie? De autostradă avem nevoie, dar nu..haideți

să distrugem tot ce e frumos și istoria", a spus un localnic.

Citeste si: Doliu în lumea muzicii populare! O renumită interpretă din România s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani- kanald.ro

Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro

Citeste si: Ciprian Mega, preotul care s-a dus la Putin, acuzat că e „plantat” în BOR de Biserica Ortodoxă Rusă, a fost suspendat de Episcopie- antena3.ro

"Zona are chiar nevoie, la Comarnic sunt blocajele acelea, turiștii au de suferit, localnicii nu mai spun. În loc să vedeți copacii ăștia și să vedeți un zid, cum ar fi? Inacceptabil, bineînțeles", a spus un alt localnic.

"Poate un drum rapid, cu tunel acoperit tot de pădure ar fi și economic mai ieftin și fezabil și ar rezolva și problema cu traficul de aici. Banii care se vehiculează pentru autostradă sigur nu se va aloca niciodată de la bugetul de stat, Europa nu va plăti pentru ea și probabil se va ajunge la o soluție cu centură", a menționat un om din Bușteni.

Citește și: VIDEO- Pregătirile pentru festivalul Electric Castle au intrat pe ultima sută de metri

Castelul Cantacuzino, bucată de istorie împrejmuită de șosea

Sute de mii de turiști au vizitat Castelul Cantacuzino în ultimii ani. Vizitatorii sunt atrași atât de istoria bogată a locului, cât și de cadrul natural care înconjoară edificiul. Tot succesul de care se bucură obiectivul turistic s-ar duce pe apa sâmbetei odată cu apariția autostrăzii.

"Ei au ales varianta cea mai ieftină, dar distrug viitorul oamenilor care locuiesc aici. Iar costurile economice vor fi mult mai mari. Sunt cinci propuneri. Una este să fie construită în următoarea vale și aici să lase doar traficul turistic pentru a se bucura de natură. A doua ar fi legată de două trasee diferite care să fie construite cu tuneluri și peste tot în lume se face așa", a relatat directorul de la Cantacuzino.

Până când vor putea circula pe o șosea de mare viteză care să ocolească stațiunile de pe Valea Prahovei, turiștii vor fi nevoiți să îndure calvarul din trafic.

Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro

Citeste si: Anunțul care zguduie folclorul românesc. O cântăreță celebră părăseşte lumea muzicală pentru totdeauna: "După o lungă şi grea suferinţă a plecat să cânte în ceruri"- radioimpuls.ro

Citeste si: Ciprian Mega, preotul care s-a dus la Putin, acuzat că e „plantat” în BOR de Biserica Ortodoxă Rusă, a fost suspendat de Episcopie- antena3.ro

Șoseaua de mare viteză va avea 112 kilometri.

[Sursa foto: Stirile Kanal D]

"Aici în Bușteni se formează cozi de mașini pe ambele sensuri de mers, iar singura soluție pentru a scăpa de această problemă ar fi construirea unei autostrăzi. Autoritățile au anunțat deja un proiect care a fost aprobat. Viitoarea șosea de mare viteză ar urma să aibă 13 tuneluri, peste 60 de poduri și pasaje, dar și 12 noduri rutiere", a relatat corespondentul KanalD, Adrian Jătăreanu.

Șoseaua de mare viteză va avea 112 kilometri. Costul estimat pentru construirea autostrăzii Ploiești- Brașov este de peste 5,5 miliarde de euro. În prezent, un singur ciot este finalizat, cel dintre Râșnov și Cristian, adică o porțiune de doar 6 kilometri.

Citește și: Calea Victoriei, martora spectacolelor din programul „Străzi deschise- Bucureşti, promenadă urbană”

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI