Coaliția de guvernare urmează să aibă o ultimă dezbatere pe marginea bugetului pe anul 2024, moment în care se iau decizii cruciale cu privire la salariile și pensiile românilor.
Citește și: Andrei Baciu, șeful Casei de Sănătate, și-a dat demisia și este audiat de DNA. "Am încredere deplină în actul de justiţie", spune medicul
Premierul Marcel Ciolacu a făcut declarații de presă, luni dimineață, la sediul PSD, înainte de a pleca spre sediul BNR.
Șeful Guvernului a precizat că este exclusă majorarea salariilor demnitarilor, dar va rămâne probabil o creştere de 5% pentru restul bugetarilor.
Salariul minim va crește și în 2024, a dat asigurări prim-ministrul României, însă această majorare trebuie discutată cu patronatele și sindicatele înainte de a se face orice anunț.
"Mi se pare normal ca salariul minim să crească și anul viitor", a declarat Marcel Ciolacu.
Ce conține bugetul pe anul 2024
Proiectul bugetului pe 2024 urmează să fie pus în transparenţă publică în cursul zilei de luni.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro
Guvernul urmează să pună în transparenţă, luni, proiectul bugetului de stat pe 2024, premierul urmând să aibă o discuţie şi cu miniştrii, pe tema reorganizării ministerelor.
Potrivit unor surse politice citate de News.ro, nu se pune problema majorării salariilor demnitarilor, urmând să se aplice o majorare de 5% pentru funcţionari.
Liberalii i-au cerut deja, duminică, ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să deblocheze investiţiile publice, încât facturile depuse să fie decontate până la finalul anului.
Premierul anunță un "buget istoric" la Educație și pentru investiții
Prin bugetul pe 2024 se alocă pentru investitii 7,3% din PIB, ”cel mai mare procent din istoria României”, potrivit premierului, iar pentru Ministerul Educatiei 4,1% din PIB, nivel istoric de asemenea.
„Avem un buget istoric la Educaţie, de 4,1%, deci o mărire de 60% a bugetului pe educaţie. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că avem fonduri europene prinse în PNRR şi în exerciţiul financiar actual de aproape 12 miliarde, în acest moment.
Sunt cele mai mari investiţii în sistemul de educaţie, în şcoli, în toată infrastructura”, a declarat Marcel Ciolacu.
Conducerea PSD se reuneşte, luni, într-o şedinţă, pentru a discuta ultimele detalii privind proiecţia bugetară pe 2024. Potrivit surselor, proiectul de buget urmează să fie pus luni în transparenţă.
Salariile profesorilor, negociate ca la piață, după "acordul ferm" din vară
Premierul urmează să aibă luni o întâlnire de lucru pe tema reorganizării ministerelor şi consultări cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie.
Citește și: Salarii profesori 2024. Premierul Marcel Ciolacu anunț surprinzător în ședința de Guvern
Proiectul de OUG aflat în dicuție în spațiul public prevede o creștere de numai 20% a salariilor profesorilor, ceea ce reprezintă practic jumătate din procentul promis de către guvern în timpul grevei generale din vara anului 2023.
Citeste si: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea- kfetele.ro
Citeste si: EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?- radioimpuls.ro
Citeste si: Val de aer polar în România. A nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Imagini din Brașov, Cluj, Neamț- antena3.ro
Legat de majorările profesorilor, aceștia ar urma să aibă o creștere treptată, de 13% în luna ianuarie, și 7% în august.
Întrebat despre majorarea salariilor profesorilor, Marcel Ciolacu a declarat, luni, că va decide împreună cu liderii de sindicat în aceste zile.
”Era normal să aşteptăm să închidem întregul buget, să bugetez aceşti bani la Ministerul Educaţiei. Sunt ferm convins că vom avea împreună o situaţie corectă”, a spus prim-ministrul României.
Liberalii i-au cerut, duminică, ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să deblocheze investiţiile publice, încât facturile depuse să fie decontate până la finalul anului, au transmis surse politice. Potrivit acestora, Boloş a avertizat că se poate atinge ţinta de deficit, economiile făcute cu măsurile fiscale fiind de 3 miliarde.
Ministrul de Finanţe a anunţat că se vor plăti către Consiliile Judeţene şi primării sumele necesare Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, iar bugetul Ministerului Dezvoltării pentru anul viitor va fi mai mare cu 60%.