Clienții care se duc la supermarket sunt nevoiți să cumpere cu rația. Pe lângă teama că ar putea rămâne fără ulei, oamenii sunt îngrijorați și de creșterea prețului.

„S-au făcut limite de a cumpăra uleiul de semințe și de floarea-soarelui.”

Așa că românii care s-au dus în magazinele spaniole să își cumpere ulei au avut parte de o surpriză. Și la raft tronează același anunț.

„Mă aflu în magazinul alimentar Mercadona, unde de sâmbătă seara a început raționalizarea uleiului. Se poate cumpăra doar un bidon de 5 litri pe persoană sau 5 sticle de un litru pe persoană.”

Spaniolii au decis să ia această măsură drastică din cauza războiului din Ucraina.

Daniel Țecu, președinte Federația Asociațiilor de Români din Europa: „Spania importa până acum 62% din producția de ulei de floarea-soarelui din Ucraina. Iar în momentul acesta, importul s-a redus aproape la zero.”

Citeste si: 4 rețete de ciorbă de lobodă perfecte pentru post

„Rafturile sunt goale”

De teamă că oamenii ar putea cumpăra mai mult ulei ca să-și facă provizii, dar și că stocurile s-ar putea termina rapid, mai multe lanțuri de magazine au decis să limiteze vânzarea lui. Dar asta nu a făcut decât creeze un efect invers.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Îngrijorați că ar putea rămâne fără un aliment necesar, oamenii au dat buzna în magazine.

Citeste si: Un băiat de șase ani a strâns o sumă mare de bani pentru a-i ajuta pe ucraineni: „Trebuie să facem mai mult”

Spania raționalizează uleiul

În plus, prețul a crescut rapid, de la o zi la alta. Cel mai bine se observă la bidonul de ulei de 5 litri, care este la mare căutare.

„În data de 4 martie, vineri, prețul era de 8,95 euro, iar pe data de 8 martie a devenit 12,40 euro.”  

Stocul limitat naște noi îngrijorări, pentru că puțini își permit alternativa- uleiul de măsline.

Daniel Țecu, președinte Federația Asociațiilor de Români din Europa: „Între prețul uleiului de măsline și floarea-soarelui e diferență destul de mare. Probabil sunt familii care nu-și permit să ia ulei de măsline și vor avea o problemă.”

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Medana, mesaj tăios pentru Larisa Uță și cei doi copii ai lui Alin Oprea: "Nu mai are copii care să îl susțină? și ce? O fac eu, cu copiii mei"- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Citeste si: EXCLUSIV! Rusia amenință că va opri livrarea de gaze în Europa! Aurelian Dochia, economist: „Va fi dureros pentru Europa!”

În caz că se va ajunge la o penurie de ulei de floarea soarelui, Spania se gândește la posibile soluții.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si