De roșiile românești, dulci dar scumpe ne vom bucura doar pe timpul verii

63.000 de tone de roșii din afara Uniunii Europene au ajuns anul trecut pe mesele românilor, cu 10.000 tone mai multe decât în urmă cu doi ani. Deși clienții spun că preferă tomatele cultivate la noi în țară, statisticile spun altceva: la patru kg de roșii din producția internă consumăm 1 kg de roșii din import, care sunt mai ieftine si pe care le gasim toata iarna pe tarabe:

„Românești, puțin mai scumpe, dar acum toate sunt mai scumpe. Nici nu cred că avem românești...”

„Să fie bune, să aibă gust, cum erau roșiile roșii. Că dacă iei de alea, le iei degeaba. Le iei, le pui în farfurie și le arunci!”  

Citeste si: Trei rețete speciale cu broccoli

Românii, campioni la importul de roșii

Roșiile de import se vând mai bine iarna, recunoasc comerciantii, în comparație cu primele roșii românești din primăvară, care au prețuri de 3-4 ori mai mari decât tomatele grecești.

Gabriel, comerciant: „Cumpără care sunt mâncători de roșii iarna, cumpără. Un ciorchine, un kg, nu poate să cumpere mai mult. Că toată lumea preferă roșia românească. Și roșia românească, când apare, e 15 lei kg și nu-și permite oricine să dea atâția bani pe un kil de roșii.” 

România a importat anul trecut cea mai mare cantitate de roșii din afara Uniunii Europene din ultimii 10 ani

România a importat anul trecut cea mai mare cantitate de roșii din afara Uniunii Europene din ultimii 10 ani

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Tocmai de aceea, în solariile multor legumicultori din țară suflă vântul. Deși în prima săptămână din ianuarie se plantau de obicei semințele pentru roșiile de primăvară, anul acesta unii producători au renunțat să le mai cultive și au început să-și pregătească terenul pentru culturi mai profitabile. 

Citeste si: Salata iceberg a devenit extrem de populară și la noi. Cum se consumă?

„Cu acest îngrăşământ natural, acest solar îl pregătim pentru recolta de primăvară, unde nu vom mai pune roşii, vom pune numai fasole momentan”

Marian Fărcășanu are 3 solarii în județul Olt. După ultima recoltă de roșii, din decembrie, bărbatul a ieșit în pierdere.

Marian Fărcășanu, producător legume: „Degeaba ieşim noi primii la un preţ de 18-20 lei cum a fost în primăvară, dacă roşia de import nu depășește de 7 lei. Și-atunci, clientul se uită la ce-i mai ieftin.”

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: Cartofi roșii sau albi? Ce să alegi în funcție de mâncarea pe care o prepari

Nici programul subventionat de la stat nu mai e rentabil. Fermierii pot primi 3.000 de euro pentru roșiile cultivate în sere şi solarii, dar sunt nevoiți să obțină o cantitate de peste 5.600 de kilograme de legume până în iunie. Un obiectiv care, pentru cei mai mulți, este imposibil de realizat. 

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si