România pregătește introducerea salariului minim european, ceea ce presupune bani în plus pentru peste două milioane de oameni. Uniunea Europeană a transmis mai multe variante de calcul, iar autoritățile din București analizează soluția optimă, care trebuie implementată până la finalul acestui an, a transmis Cristian Sabbagh.

România pregătește introducerea salariului minim european

Uniunea Europeană impune statelor membre o directivă prin care salariul minim să fie calculat după o bază comună, chiar dacă valoarea finală va fi diferită de la o țară la alta.

Există și câteva propuneri de calcul.

"Actul legislativ al UE stabilește că salariul minim pe economie să fie ori 60% din salariul median ori 50% din salariul mediu", a declarat Raul Giugle, purtător de cuvânt al Ministerului Muncii.

O a treia variantă de calcul a salariului minim european pentru țara noastră e în funcție de coșul minim de consum, însă autoritățile exclud din start aceasta variantă care nu este deloc una predictibilă.

"În acest moment nu este nicio instituție care calculează oficial coșul minim de consum în România și sunt foarte multe variabile", a declarat Raul Giugle, purtător de cuvânt al Ministerului Muncii.

În acest moment, la Ministerul Muncii preferată este formula de calcul care stabilește ca salariul minim să fie calculat la jumătate din salariul mediu brut, care este acum de aproape 7600 de lei. Explicația este simplă, după majorarea venitului minim promisă de guvernanți în luna iulie, noua sumă ar fi aproape neschimbată.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

"Dacă ne raportam la salariul minim actual de 3300 de lei, atunci creșterea este de aproape 500 de lei. Dar raportat la salariul minim de după majorarea din luna iulie, atunci creșterea este de doar 83 de lei", a transmis Diana Buzea, reporter Știrile Kanal D.

Indicațiile venite de la Uniunea Europeana sunt clare, altfel că venitul minim din România trebuie să țină cont de mai mulți factori.

"Salariul minim european în directivă ni se spune că trebuie să fie corelat cu 4 indicatori: creșterea economică, crește economia, trebuie să crească și salariul minim, cu puterea de cumpărare, trebuie să fie corelat cu evoluția salariului mediu, dacă toate cresc și cel mic trebuie să crească și respectiv cu productivitatea muncii", a declarat Dragoș Pîslaru, europarlamentar.

Specialiștii în economie atrag atenția că în țara noastră ar trebui reglementată formula de calcul, mai ales că până acum, salariul minim a crescut doar din considerente politice.

"Din păcate, noi aplicăm cea mai proastă formă a salariului minim, adică la noi, Guvernul spune cât să fie, în general pentru că nu e însoțit de facilități fiscale semnificative, pare mai degrabă un vehicul fiscal, statul mărește pentru că de multe ori vrea sa încaseze în plus la buget taxe pe acest salariu minim", a declarat Cristian Păun, analist economic.

Jumătate din statele membre, în special cele din Estul şi Sudul Europei, au salarii minime brute sub 1.000

de euro, printre care Bulgaria și România, în timp ce în Slovenia și Spania salariile minime depăşesc uşor mia de euro. Numai şase state, toate din zona de Vest, au salarii minime de peste 1.500 de euro pe lună, printre care Franţa, Germania, Belgia si Olanda.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Ministerul Muncii anunță că românii vor avea salariul minim european, spre finalul acestui an.

Citește și: Ce salarii vor primi directorii, după anunțul făcut de Guvern? Grilele cu noile salarii din 2024


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si