Suntem într-o gospodărie din orașul Slatina. Apa care curge la robinet e o problemă aici, se plâng localnicii.

„Este maro, cu foarte multe impurități, cu nisip. Și nu este bună de băut, adică riști să te îmbolnăvești, ce să mai. Odată am avut rufele la mașină și le-am scos mai murdare decât le-am băgat”, a spus Carmen Neață, o localnică din Slatina.

De altfel, mulți slătineni și-au construit fântâni în curți tocmai pentru că au renunțat la apa de la robinet.

Românii nu mai au încredere în apa de la robinet

„Apa este foarte scumpă și de proastă calitate. Mizerabilă. Cu depuneri. Avem fântână în curte, că dacă n-am avea fântâni, nici n-am putea... decât la toaletă putem s-o folosim. Facem duș, mai rău ne murdărim”, a spus Anghel Bălan, alt localnic din aceeași localitate.

Alții cumpără lună de lună apă îmbuteliată.

„- Uitați-le, una, două, trei, patru... și nu le țin toate aici. Șase, uitați!

- Cât cheltuiți pe apa de la magazin lunar?

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: O casă care se vinde cu  295 milioane de dolari în SUA va fi înghițită de inundații în câțiva ani - antena3.ro

Citeste si: Coreea de Sud a instaurat ”legea marțială de urgență”, pentru a proteja țara de ”amenințarea forțelor comuniste nord-coreene”- stirileprotv.ro

- În jur de 300 de lei. Deci iau apă plată de 300 de lei”, a spus o altă persoană.

Citește și: VIDEO- Se anunță temperaturi tot mai scăzute. Frigul vine cu scumpiri de facturi

Cât privește apa de la robinet...

„Deci din cinci zile pe săptămână, trei e aproape insuportabilă. Tulbure. Nu e curată, nu e limpede”, a explicat Nicolae.

Prețul s-a triplat în ultimii ani.

Reprezentanții companiei de apă spun că se fac investiții. 

„Ultima monitorizare a calității apei... Frecvența este de două ori pe săptămână, noi, iar Direcția de Sănătate Publică face propria monitorizare. Suntem în parametri normali, poate sunt mici depășiri”, a transmis un reprezentant al Companiei de Apă, Olt.

Citeste si: Anunț pentru pensionarele din țară! Majorări de la 1 ianuarie 2025. Ce adeverință trebuie depusă- kfetele.ro

Citeste si: Veste uriașă pentru Britney Spears chiar de ziua ei de naștere: Ce se întâmplă cu divorțul dintre ea și Sam Asghari- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO Vladimir Putin nu-și mai ascunde sprijinul pentru Călin Georgescu și râde de renumărarea voturilor din România- antena3.ro

În orașul Zalău descoperim un paradox. Cele 11 fântâni publice sunt folosite des, deși apa de aici nu ar fi potabilă.

„Chiar dacă autoritățile dau asigurări că în Zalău calitatea apei potabile s-a mai îmbunătățit, oamenii de aici spun că preferă totuși să ia apă de băut sau pentru gătit de aici, de la fântânile din oraș”, a transmis Silvia Cseh, corespondent Știrile Kanal D.
Reprezentanții DSP spun că apa din această sursă nu este potabilă. Avertizările sunt însă ignorate.
Andreea, în schimb, a ales să rămână cu apa de la robinet.


„Noi chiar o folosim si pentru băut și pentru mâncare, folosim apa de la robinet. Deși avem fântâna chiar lângă noi și ați văzut, dar nu folosim pentru că nu ne place, nici gustul”, a spus Andreea.

„Dacă nu ar fi ok aceste analize, atunci sigur s-ar lua măsuri urgente, deoarece nu s-ar putea oferi populației acea apă de la rețea. S-a îmbunătățit în ultimii ani și din punct de vedere chimic, microbiologic este potabilă”, a declarat Nicolae Fazakas, viceprimarul din Zalău.
Apa de la robinet a ajuns un lux în mai multe orașe din țară. Cea mai scumpă apă o plătesc locuitorii din Buzău, unde costurile sunt de pese 15 lei pe metrul cub, cu TVA inclus. În Iași, Ilfov și Olt sunt alte tarife record la nivel național.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si