Emilian are 33 de ani și este, de 3 luni, șofer la o companie de ridesharing. Și-a obținut deja toată documentația, așa că este dispus să practice pe termen lung transportul alternativ, din mai multe motive.
Emilian, șofer: Se câștigă mult peste medie! Programul meu este de aproximativ 5 zile pe săptămână și rămân cu aproximativ 2.000 de euro în mână.
Citeste si: VIDEO| Tarife duble la Uber, în scurt timp. De ce explodează prețurile Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Conduce o masina nouă, hibrid, iar compania pentru care lucrează are tarif standard. Emilian ne-a spus că, în medie, câștigă aproximativ 15.000 de lei pe lună, însă după ce scade cheltuielile, rămâne cu aproape 10.000 de lei.
El are mașina înmatriculată pe București, însă parlamentarii au venit acum cu o noutate în lege.
Schimbări majore în legea ridesharingului
Andreea Gurban, reporter Stirile Kanal D: Potrivit unei prevederi noi, șoferii vor putea presta servicii de ridesharing chiar și în alt județ decât în cel în care au înmatriculat mașina.
Unii parlamentari au votat acest amendament, susținând că studenții vin în București și trebuie să întrețină pentru a își susține studiile.
Noua lege va permite acest lucru dacă șoferul care a înmatriculat mașina în provincie va încheia un contract de comodat cu o firmă de ridesharing din București sau Ilfov. Și tot noua lege cere mai multe documente.
Cristian Sălceanu, directorul de operațiuni al unei firme de ridesharing: Cele noi aduse de noua legislație privesc licența pentru transport alternativ, pentru firme/flote, copia conformă a mașinii cu care vor efectua această meserie și atestatul profesional!
Şoferii
de la firmele de ridesharing erau obligati ca, până la 1 noiembrie 2019, să aibă autorizația de transport alternativ, document care se obține de la Autoritatea Rutieră Română.
Citeste si: S-au inteles! Ce le-a promis Guvernul companiilor Uber, Bolt si Clever
Acum- s-a votat prelungirea termenului cu încă 3 luni, adică până la 1 februarie 2020.
În cazul în care se constată că firmele de ridesharing vor accepta șoferi care după data de 1 februarie 2020 încă nu au autorizație, compania își va pierde licența pentru doi ani.
Deocamdată legea a votată în parlament și urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis, care are la dispoziție 25 de zile.