Colindele răsună de peste o sută de ani într-o casă veche din satul bihorean Drăgoteni. La fel de vechi precum cântecele este și obiceiul pe care Mirela îl păstrează cu sfințenie de când era copil.

Coase cu talent și multă răbdare cojoace tradiționale din piele de miel, pentru ca tinerii satului să fie îmbrăcați în port strămoșesc de Crăciun.

Meșterii populari cos cu migala pielea de miel tăbăcită înainte- cu fire din lână vopsite natural crează creează simboluri inspirate din natură și din tricolorul țării.

Cojoacele pentru bărbați și cele pentru femei diferite nu doar la croială, ci și la modele, pot fi purtate pe fata sau pe dos, in functie de eveniment.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Pentru că fiecare model este exclusiv realizat manual, Mirela realizează anual doar zece astfel de piese unicat.

Citeste si: VIDEO| Semnficația mesei de Crăciun, explicată de preotul Valentin Fotescu

Obiceiul moștenit din străbuni este cu adevărat fascinant mai ales pentru artiștii fotografi, care încercă să imortalizeze tradiția pe cale de dispariție.

Puținii meșteri populari care cunosc meșteșugul vând piesele vestimentare unice cu preturi cuprinse între 500 și 600 de euro.

Un chilipir dacă ne gândim că celebra casă de modă franceză Dior a vândut o copie a cojocului bihorean cuv30 de mii de euro, adică de 50 de ori mai scump!

Mirela Bota, meșter popular: Este multă migală, trebuie să ai grijă cum faci împunsăturile pentru că nu se mai pot desface și se vede urma. Este foarte greu. Cel pe piele de miel se face în două, trei luni de zile.

Citeste si: VIDEO| NEAM UNIT. Sibianul care s-a întors din Italia și face bani din flori

Chiar dacă nu câștigă o avere, meșterii populari din Bihor știu că tradiția pe care o păstrează are o valoare inestimabilă în timp.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si