Close sidebar
Close sidebar

VIDEO. Val de pensionări în magistratură. "Ieșirile la pensie din ultimele luni sunt îngrijorătoare", spune ministrul Justiției, Alina Gorghiu

Tot mai mulți magistrați ies din sistem pentru a nu pierde condițiile favorabile de pensionare din prezent. "Ieșirile la pensie din ultimele luni sunt îngrijorătoare", spune ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Sorin Negru,

Alina Gorghiu, ministrul Justiției

[Sursa foto: Captură YouTube]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Noua lege a pensiilor speciale, promulgată recent de președintele Iohannis, permite un termen de grație de 5 ani în care magistrații din România, procurori sau judecători, pot decide să se pensioneze după vechea lege.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a fost întrebată joi după ședința de guvern cu privire la deficitul de magistrați.

Citește și: Judecătorii au luat decizia în cazul Anei Morodan. ,,Contesa Digitală'' a fost condamnată la 1 an, 3 luni și 10 zile de închisoare cu suspendare, dar și muncă în folosul comunității

Jurnaliștii de la Palatul Victoria i-au amintit ministrului că aproape în fiecare zi președintele Klaus Iohannis semnează mai multe decrete de eliberare din funcție pe motiv de pensionare a magistraților.

"Au fost câteva luni foarte complicate pentru sistem, dar să știți că vacuumul din instanțe și din parchete nu este generat de ultimele luni. Au fost doi ani, din păcate, în care nu am avut examen, nu s-a putut da examen la INM din motive pe care le știți, o lege a Parlamentului, care a fost declarată neconstituțională. Ca atare, intrări în sistemul judiciar, în sistemul de justiție, nu au fost în acea perioadă, motiv pentru care prejudiciul referitor la resursa umană de acolo ni se trage", a explicat Alina Gorghiu în conferința de presă.

700 de noi magistrați în sistem, la începutul anului 2024

Alina Gorghiu a anunțat că la începutul anului 2024, când se vor fi finalizat examenele, vor intra aproape 700 de magistrați noi în sistem.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

"Mă bucur că vom avea această infuzie de cadre noi în sistemul de justiție, pentru că deficitul e destul de mare. Ieșirile la pensie din ultimele luni sunt îngrijorătoare, dar nu în maniera în care trebuie să ne speriem", a mai spus ministrul Justiției.

Potrivit Alinei Gorghiu, e important ca sistemul să beneficieze de resurse umane de calitate și să nu se arunce în fiecare zi "o altă anatemă pe sistemul de justiție din România".

"Eu, în ieșirile mele publice, în comunicarea pe care o am cu sistemul încerc să-mi păstrez echilibrul, chiar dacă de multe ori, vedeţi, e destul de facil să spui: 'vai, ei sunt specialii, ei sunt cei care beneficiază de salarii mai mari'. E firesc să am grijă ca această presiune pe sistemul de justiție să nu fie la cote alarmante. Dar vom regla această situație", a promis ministrul Justiției.

Alina Gorghiu speră că într-un an, doi, sistemul de justiție nu va mai avea această problemă a deficitului de personal în magistratură.

Pensiile speciale ale magistraților, supapă de ieșire din sistem

Peste 5.000 de magistrați din România, jumătate din totalul "pensionarilor speciali" au pensii uriașe pentru care sunt invidiați de toți ceilalți seniori din România.

În timp ce pensia medie în sistemul public este de 2.100 lei pe lună, pensia medie a magistraților este de   21.500 lei  (peste 4.300 de euro), iar cele mai mari pensii speciale depășesc 50.000 lei lunar.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

În acest context, numărul magistraților care aleg să părăsească sistemul de justiție beneficiind de condițiile avantajoase din prezent a fost foarte mare în ultimii doi ani.

Noua lege a pensiilor speciale instituie o perioadă de grație de 5 ani pentru pensionarii speciali, timp în care magistrații se pot pensiona de la orice vârstă, în funcție de vechime.

Pensiile speciale ale magistraților, supapă de ieșire din sistem

[Sursa foto: Twitter]

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI