VIDEO | Verdețurile de primăvară dau o aromă aparte preparatelor, însă doar cei cu dare de mână se pot bucura de savoarea lor
De departe, cel mai scump este leușteanul, se vinde cu 150 de lei kilogramul, iar câteva frunze de pus în ciorbă costă 3 lei. Legumicultorii spun că față de alte verdețuri, leușteanul este o plantă care nevoie de multă căldură, din acest motiv și prețul este atât de mare.
În piețele din capitală, leușteanul pare să fie o nestemată rară, în vreme ce alte verdețuri se vând cu 1 leu sau cel mult 2 lei legătura, micile buchete cu trei fire puternic aromate costă 5 lei:
„Eu zic că merită prețul... Cine poate să-l dea, cine nu...”
„Căutăm mai ieftin dacă se poate.. Dacă nu, asta e.”
Leușteanul de aur
Dintotdeauna, leușteanul dă gust proaspăt și aromat ciorbelor, așa că românii îl caută mai ales primăvara, când e proaspăt cules. Altădată, când se vindea cu 2 lei, legăturile dispăreau una după alta de pe tarabe, acum însă, vânzarea merge greu:
„Având în vedere timpul... L-am vândut la 3 lei. Numai să-l vindeți. Astăzi a mers, să vedem mâine.”
Ca doamna Geta din Obor gândesc și alți piețari din țară. Totuși, clienții nu se înghesuie:
Producătorii explică prețul piperat al leușteanului
În spatele prețului mare se-ascunde munca de-un an a cultivatorilor. Leușteanul timpuriu crește doar în sere, la 20 de grade, iar înainte să ajungă aici, lădițele cu răsaduri stau câteva săptămâni la interior.
Feotinia Iacob, legumicultor: „E foarte sensibil, trebuie să aibă rădăcini de doi ani de zile, cand il scoti din toamna, il pui în ladicioare cu gunoi de oaie.(...) Temperatura de la gunoiul de oaie e ca un pat cald.”
Agricultorii investesc mult pentru a putea cultiva leuștean
Recoltarea începe în ianuarie și ține până-n martie. Abia prin mai apare și leușteanul de grădină.
Feotinia Iacob, legumicultor: „Se recoltează greu, puțin, nu poți să-l ții ca în câmp. Lumea zice ca e scump, dar la câtă muncă, vedeti lazi peste lazi, e foarte scump.
Fără căldură nimic nu se face.”
Din vânzarea leușteanului, legumicultorii își achită facturile la curent, aproximativ 3.000 de lei pe lună și mai rămân cu bani cât să supraviețuiască.
Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.