De altfel, pe toate aeroporturile lumii- oamenii sunt monitorizați cu scanere speciale și cine are febră e dus de urgență la spitale. Alertă e și la noi. În Timișoara și Cluj, mai mulți muzicieni au fost izolați la domiciliu după ce s-au întors din turneul avut în Wuhan, orașul unde a izbucnit epidemia. Boala ar fi fost transmisă la om de la un șarpe, cumpărat dintr-o piață.

Ca o molimă se răspândește temutul virus- iar metropola Wuhan a intrat în carantină. Aici, peste 11 milioane de oameni trăiesc cu o teamă de moarte și au fost izolați de restul lumii. Autoritățile îi obligă pe toți să poarte măști când ies din case. Speriați ca de apocalipsă- bieții de ei au luat cu asalt piețele după provizii.

Citeste si: VIDEO| Imagini dramatice din Wuhan, orașul lovit de coronavirus. Mai multe femei se bat pe mâncare, într-un supermarket

Virusul ucigaș bagă în carantină milioane de oameni

Mijloacele de transport- căi ferate, autobuze, feriboturi și avioane- au fost suspendate. Doar călătorii care au avut bilet la ultimele trenuri au mai putut ieşi din zona zero. Turiștii care urmau să ajungă aici au fost întorși din drum.

Localnic: Locuim în Wuhan cu fiul nostru, iar socrii mei sunt în Chongqing, unde îşi aspteaptă fiul şi nepotul să se întoarcă acasă de la Festivalul Primăverii.

Acum, nu mai ştim ce să facem.

Matei- un tânăr român stabilit de 6 luni în Seul- ne povestește cât de tensionată e situația și acolo.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

MATEI PSATTA, ROMÂN DIN SEUL: Mai devreme am primit pe telefon un Ro Alert, variant lor, Coreea Alert, care spunea că dacă ai vreun simptom precum greaţă, dureri de cap, febră sau altele similare, să suni la un număr de urgenţă şi vor veni ei să te verifice. Korean Air, care este Tarom-ul lor, a spus că de săptămâna viitoare o să interzică toate zborurile către provincia din China, de unde vine virusul. Oamenii sunt mai degrabă îngrijoraţi pentru că are loc Anul Nou Chinezesc în week-end-ul acesta, aşa că le e frică să nu fie foarte mulţi turişti şi să nu se răspândească virusul astfel.

În această după amiază au mai intrat în carantină două orașe, unul cu peste 7 milioane de locuitori. Între timp, în mai multe aeroporturi din lume, oamenii care s-au întors din China au fost scanaţi cu camere cu termoviziune. Spre exemplu, pasagerii care au sosit în Filipine din Taipei şi Bangkok au fost riguros verificaţi dacă au febră de îndată ce au ajuns pe aeroportul din Manila.

Citeste si: Al doilea oraș din China, în carantină din cauza virusului ucigaș

 În nordul Chinei, la o femeie care venea din Wuhan s-a detectat febră de peste 37 de grade. Imediat a fost urcată în ambulanță- dar- din fericire- s-a dovedit că nu era infectată cu boala respiratorie mortală.

Muzicieni în pericol?

Alertă e și în România- după ce mai mulți artiști ai Filarmonicii din Timișoara s-au întors acasă luna această, după un turneu de 50 de zile în Wuhan- metropola aflată acum în carantină. Toți au fost investigați și niciunul nu a prezentat vreun simptome. Ar fi trecut și perioada de incubație- totuși s-au luat măsuri de prevenție.

Și doi muzicieni din Cluj au făcut parte din orchestra care a concertat în China. Sunt angajații Operei Naționale și în următoarele două săptămâni vor sta acasă.

Mihai Moisescu-director DSP Cluj: Li s-a spus sa se izoleze la domiciliu, sa poarte masca care sa le acopere nasul si gura, in caz ca apare febra si tuse sau dificultati de respiratie sa anunte prin 112.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

La Timișoara, spitalul de boli infecțioase e pregătit de ce e mai rău.

Citeste si: Oraşul chinez Wuhan, plasat parţial în carantină din cauza virusului care a ucis 17 persoane

În București- posibilii bolnavi cu noul virus vor fi internați în rezerve speciale la Institutul Matei Balş şi la Spitalul Victor Babeş. Personalul medical va purta costume speciale atunci când va intra în contact cu cei contaminați. Măsuri speciale s-au luat și în aeroporturi.

Misteriosul coronavirus, care face ravagii și înspăimântă acum tot globul, a izbucnit dintr-o piață unde se vindeau animale vii: șobolani, crocodili, șerpi sau lilieci. Specialiștii care se luptă să combată boala, spun că s-ar fi transmis la om de la șarpe. Iar șarpele s-ar fi contaminat de la lilieci. Potrivit rapoartelor preliminare, șerpii au fost vânduți pe piața locală de fructe de mare din Wuhan.

Cum virusul e unul care suferă mutații a fost un pas până la un focar ce ar putea deveni global.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si