Ne trebuie 6 kilograme de vinete, 3 kilograme de ceapă, 3 kilograme de gogoșari sau ardei gras roșu, ori kapia și 3 kg de roșii.
Pe lângă legumele proaspăt culese din grădină mai avem nevoie și de 500 ml ulei, sare după gust, 2-3 căței de usturoi și câteva frunze de dafin. Cea mai bună zacuscă se prepară însă la foc de lemne, așa că legumele se așază, la copt, pe grătarul bine încins.

Zacusca de casă este preparată cu atenție de gospodine

"Coapte pe grătar, la foc iute, vinetele sunt mai dulci, mai gustoase, rămân mai albe. Dar se pot coace și în cuptor sau pe aragaz, dar vor fi mai negre, pe tablă, pe plită, pe tigaie", explică gospodinele.
Cât se răcoresc legumele, tocăm ceapa mărunt și o punem în ceaun să se înăbușe în ulei. Apoi ne ocupăm de sosul din roșii. 

Citeste si: Rețeta perfectă pentru zacuscă. Secretul gospodinelor pricepute

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

 Alegem roșii foarte bine coapte și cu o zi înainte tăiem roșiile în 2 sau în 4, le punem într-un ceaun și le dăm într-un clocot – 10-15 min din momentul în care încep să fiarbă. Apoi punem un capac și le lăsăm până a doua zi.

Zacusca necesită mai multe zile pentru preparare

Abia a doua zi, dăm roșiile prin mașina de tocat.

Sosul gros îl adauăgm în ceaun, peste ceapă apoi e rândul ardeilor kapia să treacă prin cuțit după ce i-am curatat de coaja.

Citeste si: Pleşcăviţă reţetă sârbească: Cea mai delicioasă reţetă

Cât fierbe amestecul de legume roșii, tocăm și vinetele, iar secretul este să folosim neapărat un satâr din lemn pentru ca pulpa legumelor să-și păstreze culoarea și să nu oxideze. Abia când totul clocotește în ceaun, adaugam vinetele mărunțite laolaltă cu piperul, foile de dafin, usturoiul și sarea grunjoasă.

Zacusca de casă trebuie fiartă mult, la foc mic

"Amestecăm totul bine și lăsăm să fiarbă totul cam o oră din momentul acesta. Amestecăm des, pentru a nu se lipi, avem grijă să reglăm focul și fierbem până iese uleiul deasupra. Așa se spune în popor", spune Gina Badea.

Citeste si: Ardei umpluți de post rețetă: Ingredientul secret care dă tot gustul

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Deși timpul de așteptare este lung, rezultatul este unul delicios.
Vom obține aproximativ 20 de borcane de 370 de grame cu zacuscă. Borcanele vor merge la sterilizat timp de o oră din momentul în care apa dă în clocot.
Zacusca merge de minune ca antreu- pe niște pâinici calde, coapte în tigaie- ori poate fi folosită și pe post de sos pentru paste – așa vom obține o cină rapidă și gustoasă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si