Pentru majoritatea oamenilor, a avea dinți inestetici duce la incertitudine și încredere în sine scăzută, o barieră majoră pentru dezvoltarea socială și profesională a individului.
Fațetele dentare sunt o posibilă soluție pentru a te ajuta să obții aspectul dorit. Ele sunt o alegere populară pentru cei cu dinți tăiați, cei care au un decalaj între dinți sau dinți strâmbi, inestetici.
Fațetele dentare reprezintă o metodă avansată de tratament, oferită acum de medicina dentară modernă, pentru cei care își doresc o imagine de sine mai bună, având un zâmbet remarcabil.
Furnirurile dentare
Dacă doriți să-ți îmbunătățești zâmbetul, fațetele dentare sunt o opțiune simplă. Furnirurile sunt acoperiri subțiri care sunt plasate peste partea frontală (vizibilă) a dintelui. Arată ca niște dinți naturali. Furnirurile pot fi utilizate pentru a corecta o gamă largă de probleme dentare, cum ar fi:
- dinți care sunt pătați și nu pot fi albiți prin albire
- dinți tăiați sau uzați
- dinții strâmbi
- spații neuniforme sau un spațiu mare între dinții frontali superiori
Furnirurile sunt realizate fie din material de porțelan, fie din rășină compozită. Medicul dentist te va ajuta să alegi materialul cel mai potrivit pentru tine. Fiecare tip de furnir are propriile beneficii.
Furnirul din porțelan
Un furnir de porțelan este o coajă subțire, care este personalizată pentru a se potrivi pe dinte.
Avantajele furnirului de porțelan:
- sunt puternice și de lungă durată
- au o suprafață cu aspect natural
- trebuie îndepărtat mai puțin smalț dinți decât cu coroană sau capac
- nu se pătează ușor
Pași pentru plasarea furnirurilor de porțelan:
Pentru a pregăti dinții, dentistul îndepărtează de obicei o cantitate mică de smalț din fața și părțile laterale ale dinților. Acest lucru face loc fațetelor, astfel încât dinții să arate naturali.
Dentistul face o impresie sau mucegai asupra dinților pregătiți. De asemenea, dentistul decide asupra nuanței furnirului care va fi cea mai bună pentru zâmbetul tău.
Impresia este trimisă unui laborator stomatologic care realizează la comanda fațetele de porțelan pentru a se potrivi dinților. Acest lucru poate dura câteva zile. Este posibil ca medicul dentist să vă ofere furniruri temporare pe care să le purtați între timp.
La următoarea vizită, dentistul așează fațetele pe dinți pentru a verifica potrivirea și forma. După orice ajustări, dinții sunt curățați și fațetele sunt lipite de dinte.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: „Arborele prințesei” i-a făcut pe mulți români să piardă bani. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu plantațiile de Paulownia din țara noastră- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Alte modificări pot fi făcute la o programare ulterioară.
Furnirul din rășină compozită
Un furnir de rășină compozită este fabricat dintr-un material de umplutură de culoarea dinților și care se lipește pe dinți.
Avantajele furnirurilor din rășină compozită:
- de obicei trebuie îndepărtat mai puțin smalț dentar decât pentru coroane sau furnir de porțelan
- poate însemna mai puține vizite la dentist- uneori aceste fațete fac doar o singură vizită
- costă mai puțin decât furnirul de porțelan
- sunt ușor de remediat dacă se deteriorează; deși furnirele compozite nu sunt în general la fel de puternice sau rezistente la uzură ca furnirurile de porțelan, furnirele compozite pot fi reparate ușor și rapid
Pași pentru a amplasa furniruri din rășină compozită:
După ce dinții sunt pregătiți sau remodelați, dentistul leagă și sculptează cu atenție materialul compozit folosind o culoare care este cea mai potrivită pentru tine.
O lumină specială este utilizată pentru întărirea compozitului și legarea acestuia de dinți.
Fațetele sunt netezite și lustruite pentru a arăta ca niște dinți naturali.
Înainte de a primi furniruri:
Dinții și gingiile trebuie să fie sănătoși.
Medicul dentist poate trata orice boală sau descompunere înainte ca fațetele să fie plasate.
Furnirurile nu sunt întotdeauna o alegere bună pentru pacienții care încleștează sau scrâșnesc dinții, deoarece fațetele subțiri se pot ciupi sau rupe. Dacă strângi sau macini dinții, medicul dentist îți poate sugera să porți un aparat de protecție dentară din plastic în timp ce dormi.
Deși medicul dentist îndepărtează cât mai puțin smalț dentar posibil pentru fațete, procesul nu poate fi desfăcut după îndepărtarea smalțului.
Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro
Citeste si: Stațiunea Sărata-Monteoru, "perla Buzăului”, ascunde izvoare terapeutice nebănuite. Ce afecțiuni grave pot fi tratate cu apele termale ale izvoarelor- radioimpuls.ro
Citeste si: Locul de muncă din România la care angajații lucrează doar 4 luni și sunt plătiți tot anul. Câți bani iau chiar și când nu lucrează- antena3.ro
Este posibil ca fațetele să se desprindă în timp. În acest caz, ar putea fi necesare altele noi.
La fel ca în cazul tuturor îngrijirilor dentare, discută cu medicul dentist toate așteptările și opțiunile de tratament. Vizitele dentare regulate sunt o necesitate pentru menținerea sănătății dinților și a gingiilor.
După ce primești furniruri:
Furnirurile se pot sparge sau rupe sub presiune. Evită să-ți muști unghiile și să mesteci obiecte dure, cum ar fi creioane sau gheață.
S-ar putea dureze câteva zile să te obișnuiești cu senzația de furnir. Dar spune medicului dentist dacă mușcătura ta nu se simte imediat după ce a fost așezat furnirul. Medicul o va corecta înainte de a părăsi cabinetul.
Păstrează dinții și gingiile curate prin periaj și folosirea aței dentare în fiecare zi. Încă poți obține cavități sub sau în jurul furnirurilor.