Vladimir Putin, este deschis să discute un armistițiu în Ucraina cu Donald Trump, dar exclude orice concesii teritoriale majore și insistă ca Kievul să renunțe la ambițiile de a adera la NATO, au declarat pentru Reuters cinci surse familiare cu planurile Kremlinului.

Citește și: Răzbunarea lui Putin după atacul Ucrainei? Este alertă majoră la Kiev, ambasada SUA a fost închisă

Rusia se află într-un moment de ascensiune a Rusiei, iar în prima raportare detaliată a ceea ce președintele Putin ar accepta într-un acord negociat de Trump, cei cinci actuali și foști oficiali ruși

au declarat că Kremlinul ar putea fi de acord, în general, să înghețe conflictul de-a lungul liniilor frontului.

Miza teritorială a războiului dintre Rusia și Ucraina

Ar putea exista loc de negociere cu privire la împărțirea exactă a celor patru regiuni estice Donețk, Lugansk, Zaporijia și Herson, potrivit a trei dintre persoanele care au solicitat anonimatul pentru a putea discuta public chestiuni sensibile.

În timp ce Moscova susține că cele patru regiuni fac parte integrantă din Rusia, fiind apărate de umbrela nucleară a țării, forțele sale de pe teren controlează 70-80% din teritoriu.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: O familie locuiește de peste 40 de ani într-o casă din mijlocul unui sens giratoriu și spune că este în regulă- antena3.ro

Citeste si: Reacția SUA după ce Vladimir Putin a schimbat doctrina nucleară a Rusiei. Anunțul făcut de Casa Albă- wowbiz.ro

Rusia ar putea fi, de asemenea, dispusă să se retragă din porțiunile relativ mici de teritoriu pe care le deține în regiunile Harkov și Mikolaev, în nordul și sudul Ucrainei, au declarat doi dintre oficiali.

Putin a declarat luna aceasta că orice acord de încetare a focului ar trebui să reflecte „realitățile” de pe teren, dar că se teme de un armistițiu de scurtă durată care ar permite doar Occidentului să reînarmeze Ucraina.

harta ucraina razboi rusia

Harta zonelor de război din Ucraina

[Sursa foto: BBC News]

Vladimir Putin cere neutralitate pentru Ucraina

La 14 iunie, Putin şi-a expus termenii pentru o încetare imediată a războiului: Ucraina trebuie să renunţe la ambiţiile sale de a adera la NATO şi să-şi retragă toate trupele de pe întreg teritoriul a patru regiuni ucrainene revendicate şi controlate în mare parte de Rusia.

Putin a declarat luna aceasta că orice acord de încetare a focului trebuie să reflecte „realităţile” de pe teren şi că se teme că un armistiţiu de scurtă durată doar ar permite Occidentului să reînarmeze Ucraina. (Kievul şi experţi occidentali avertizează în sens invers- că ar fi un răgaz ce ar permite Rusiei să îşi refacă stocurile şi efectivele pentru a ataca din nou Ucraina- n.r.).

„Dacă nu există neutralitate, este greu de imaginat existenţa unor relaţii de bună vecinătate între Rusia şi Ucraina”, a declarat Putin la clubul de discuţii Valdai, la 7 noiembrie. „De ce? Pentru că acest lucru ar însemna că Ucraina va fi folosită în mod constant ca un instrument în mâinile cui nu trebuie şi în detrimentul intereselor Federaţiei Ruse”, a spus liderul de la Kremlin.

Citeste si: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea- kfetele.ro

Citeste si: Momente de coșmar pentru Cristina Spătar: "A venit cu toată viteza și a intrat în mine, fără nicio frână"- radioimpuls.ro

Citeste si: Descoperire arheologică rară, la Zidul lui Hadrian: Un mâner vechi de 2.000 de ani arată cât de celebri erau gladiatorii în antichitate- antena3.ro

Printre alte condiţii pe care Kremlinul le-ar putea solicita se numără limitarea dimensiunii forţelor armate ucrainene şi angajamentul de a nu restricţiona utilizarea limbii ruse, au mai declarat sursele Reuters.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si