O schimbare importantă are loc în ianuarie 2024 pentru toți românii care vor să doneze sânge. Valoarea tichetele primite crește de 4 ori, până la 280 lei, lucru menit să-i stimuleze pe cât mai mulți oameni să-și ajute semenii care au nevoie de sânge.

Citește și: Valoarea tichetelor pentru donatorii de sânge crește de 4 ori, până la 280 lei! "O formă de stimulare pentru cei care salvează vieți"

Vești bune pentru toți donatorii de sânge: valoarea tichetelor de care beneficiază donatorii de sânge a crescut de la 1 ianuarie, de patru ori, de la 67 lei la 280 lei.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Câți bani pierde România din PNRR. Boloș explică de ce s-a blocat cererea 3 de plată: „CE a suspendat azi 400 de milioane de euro”- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Anunțul a fost făcut inițial de ministrul Finanțelor Publice, Marcel Bolos: "Concret, în bugetul pe 2024 va fi cuprinsă finanţare pentru ca valoare tichetelor de care beneficiază donatorii de sânge să crească de patru ori, de la 67 lei la 280”, a transmis Marcel Boloș la finalul anului trecut.

Potrivit ministrului liberal, această majorare a tichetelor de donare de sânge ”poate fi văzută ca formă de stimulare pentru cei care salvează vieţi”.

Cum poți să ajungi donator de sânge

Donatorul de sânge este orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în România, în deplină stare de sănătate, care se supune regulilor prelevării de sânge total şi componente sanguine de origine umană.

Potrivit Centrului de Transfuzie Sanguină din Capitală, pentru a deveni donator de sânge trebuie sa indepliniti următoarele condiţii:

- vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
- greutate peste 50Kg
- puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
- tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
- să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
- femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
- sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima ,boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine

Donatorii nu trebuie să aiba sau sa fi avut urmatoarele boli:
-hepatită (de orice tip)
- TBC
- sifilis
- malarie
- epilepsie si alte boli neurologice
- boli psihice
- bruceloză
- ulcer
- diabet zaharat
- boli de inimă
- boli de piele: psoriazis, vitiligo
- miopie forte peste(-) 6 dioptrii
- cancer


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si