Consiliul Concurenţei a început o anchetă legată de evoluţia dobânzilor la lei. Inspectorii sunt în control la toate băncile care participă la calculul indicelui ROBOR.  

Care sunt băncile vizate

Cele zece bănci care participă la calculul dobânzii ROBOR sunt: Banca Transilvania, BCR, BRD-Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank și Intesa Sanpaolo România.

BNR a afişat marţi un Robor la 3 luni de 8,19%. În acelaşi timp, rata de politică monetară este de 6,25%. 

Citeste si: Incident tragic. O copilă de un an și-a rănit grav sora mai mică când se juca cu foarfecă

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

ROBOR se calculează ca media aritmetică (după eliminarea extremelor) a dobânzilor cotate de băncile care participă la procesul de calcul al ROBOR în intervalul 10:45-11:00, la care aceste bănci „sunt dispuse“ săplaseze depozite celorlalţi participanţi.

Isărescu a declarat în vară că băncile au sărit calul

Indicele ROBOR din piaţa interbancară evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele luni acesta s-a decuplat.

Citeste si: Polițistul care s-a împușcat în cap cu arma din dotare a murit. Era victimă în dosarul de corupție al polițiștilor din Cluj și Dej

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat în vară că băncile au ”sărit calul“ şi au dus ROBOR-ul mult peste rata-cheie.

Citeste si: Noi detalii în cazul pacientei care s-a stins din viață în timpul RMN-ului. Ce s-a întâmplat de fapt

Nivelul ROBOR ar trebui să se învârtă între dobânda la facilitatea de depozit (n.r- 4,5%) şi cea la împrumuturi de ultimă instanţă (rata Lombard – 6,5%). Nivelul la care a ajuns acum Robor, în principal cel la 3 luni care este mai sensibil, arată că băncile au cam sărit calul ”, a spus Isărescu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si