Zile libere plătite pentru părinții care își supraveghează copiii în școala online
Guvernul a aprobat, miercuri, două ordonanţe de urgenţă care prevăd prelungirea şomajului tehnic şi aprobarea de zile libere plătite părinţilor care îşi supraveghează copiii aflaţi în şcoala online.
Author: Razvan Ilie joi 30 septembrie 2021 , 08:06
Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Raluca Turcan, după ședința de Guvern de ieri. Ministrul Muncii a menţionat că, printr-unul din cele două proiecte de OUG se reintroduc măsurile de sprijin pentru părinţii care trebuie să stea acasă cu copiii, în cazul în care activitatea didactică în unităţile de învăţământ se limitează sau se suspendă din cauza situaţiei epidemiologice.
UPDATE. Potrivit site-ului Edupedu.ro,
informația publicată de ministrul Muncii este falsă deoarece proiectul de OUG nu a fost aprobat în ședința de ieri a Guvernului. Este de așteptat o reacție oficială a Executivului pe acest subiect în cursul zilei de azi.
Raluca Turcan, anunț despre măsurile adoptate în ședința de guvern
"Perioada pe care o traversăm acum este marcată, de pe o parte, de valul 4 al pandemiei care aduce, din păcate, o creștere a numărului de cazuri și noi limitări în activitatea socială și economică și, pe de altă parte, de creșteri de prețuri care afectează cel mai profund categoriile vulnerabile. Este un context pe care îl resimt atât oamenii cu venituri foarte mici, cât și angajații și companiile", a precizat Turcan pe pagina sa de Facebook.
Ministrul Muncii spune că peste 34.000 de părinţi au beneficiat de zile libere plătite în cursul stării de urgenţă şi apoi al stării de alertă, până la finalul anului şcolar 2020-2021, iar pentru această măsură s-au plătit peste 90 de milioane de lei.
20.000 de părinți ar putea beneficia de banii de la stat
Actul normativ adoptat ieri de Guvern se va aplica tuturor angajaţilor din mediul public şi privat, pe toată perioada stării de alertă şi după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului
şcolar 2021 – 2022 şi prevede:
- Acordarea de zile libere plătite pentru părinţii care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscrişi la unităţi de învăţământ, inclusiv antepreşcolar;
- Asigurarea unei indemnizaţii de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut, pentru fiecare zi liberă acordată.
Potrivit ministrului Muncii, aproximativ 20.000 de persoane vor beneficia de acest tip de sprijin, iar bugetul estimat pentru acest an este de 150 milioane de lei, iar pentru anul 2022 de 300 milioane lei.