Ziua Crucii 2023. Ziua Crucii sau Înălțarea Sfintei Cruci, așa cum mai este cunoscută în popor, este considerată una dintre cele mai vechi sărbători din Biserica Ortodoxă care anunță sfârșitul verii și începutul toamnei. Această sărbătoare este celebrată în fiecare an pe 14 septembrie. Anul acesta, Ziua Crucii are loc joi, pe 14 septembrie.

Ziua Crucii 2023. Pe ce dată pică și ce semnificație are?

Potrivit tradiției populare, în Ziua Crucii pământul se închide și ia cu sine insectele, reptilele și plantele ce au fost lăsate la lumină în primăvară.

Citește și: Se spală de Sf. Maria Mică 2023? Este una dintre cele mai mari sărbători ale lunii septembrie!

În același timp, Înălțarea Sfintei Cruci este marcată cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox și este zi de post pentru toți creștinii.

Ziua Crucii sau Înălțarea Sfintei Cruci se sărbătorește în fiecare an pe data de 14 septembrie și vine la șase zile de la Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. Amintește de două evenimente importante din istoria Sfintei Cruci. 

Primul eveniment este Aflarea Crucii pe care Iisus Hristos a fost răstignit și înălțarea solemnă a acesteia în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, pe data de 14 septembrie, anul 335.

Al doilea eveniment este aducerea Crucii de la perșii păgâni în anul 629, pe vremea împăratului bizantin Heraclius, care a adus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.

Cea care a poruncit aflarea Sfintei Cruci este Sfânta Împărăteasă Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Datorită ei, pe muntele Golgota s-au găsit cele trei cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul și cei doi tâlhari.

Ca să afle pe care cruce a fost răstignit Mântuitorul și care sunt crucile celor doi tâlhari, patriarhul Macarie i-a îndemnat să atingă crucile, pe rând, de o femeie moartă. Femeia a înviat cânt a fost atinsă de cea de-a treia cruce, care s-a dovedit a fi a Mântuitorului.

Patriarhul a poruncit ca Sfânta Cruce să fie pusă într-un loc înalt, de unde să fie văzută de toți oamenii. Când împăratul Hosroe a cucerit Ierusalimul, a luat cu el și Sfânta Cruce, în Persia. Aici, a stat timp de 14 ani până când Hosroe a fost învins de împăratul Heraclie, care a readus în Ierusalim Sfânta Cruce.

Pe data de 14 septembrie de Ziua Crucii este zi de post pentru toți credincioșii, amintindu-le de patimile și moartea Mântuitorului Iisus Hristos.

Ziua Crucii 2023. Ce trebuie să facă creștinii în această zi de sărbătoare? 

Tradiția populară spune că în această zi nu se mănâncă usturoi, prune sau nuci, iar postul negru vindecă trupul și sufletul.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Citește și: Calendar ortodox 5 septembrie 2023. Ce sfânt este cinstit marți?

De asemenea, este interzis să se lucreze pentru a nu atrage primejdii. Este bine să ținem la noi monede sfințite pentru spor și belșug.

Tot în această zi, preotul sfințește via și butoaiele de vin, pentru ca și în viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată.

Tradiția mai spune că strugurii din ultima tufă de vie nu trebuie culeși acum. Ei trebuie păstrați ca ofrandă pentru păsările cerului și, în limbaj popular, se mai numesc și strugurii lui Dumnezeu. În serile culesului, podgorenii fac focuri din viță uscată și petrec în jurul acestora cu mâncare, băutură și muzică.

Pe 14 septembrie, de Ziua Crucii, la biserică se sfințesc busuiocul, menta, maghiranul și cimbrul, considerate și plante magice. Se spune că acestea îi apără pe credincioși de diverse boli, dar și protejează animalele și păsările din ogradă.

Monedele care sunt sfințite în această zi se păstrează în portofel, lângă o cruciuliță, și aduc belșug și spor în muncă.

Nu este voie, în ziua Înălţării Sfintei Cruci, să se lucreze, pentru a nu atrage primejdiile.

Ziua Crucii 2023. Rugăciune care poate fi rostită de Ziua Crucii

„Doamne Iisuse Hristoase, dulce Mântuitorul sufletului meu, mărturisesc înaintea Ta, întru această zi a răstignirii Tale, în care ai pătimit şi ai luat moarte pe Cruce pentru păcatele noastre, că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe şi cu fărădelegile mele cele rele. De aceea mă rog bunătăţii Tale celei nemărginite, ca să mă faci şi pe mine părtaş sfintelor Tale Patimi, cinstitelor răni şi morţii Tale celei de viaţă făcătoare, pentru ca să mă învrednicesc, prin darul Tău, să câştig şi eu asemenea Ţie, pentru dragostea Ta, precum Tu cel milostiv le-ai răbdat pentru mântuirea mea, întărindu-mă pururea cu aceeaşi putere şi răbdare ce ai avut când Te-au răstignit nemulţumitorii evrei.

Citește și: Calendar ortodox 3 septembrie 2023. Ce sfinți sunt cinstiți duminică?

De aceea întăreşte-mă, Doamne, ca să pot ridica cu bucurie de astăzi înainte Crucea Ta cu deplină pocăinţă, întristarea morţii Tale să o simt, precum au simţit-o Preasfânta Ta Maică, ucenicii Tăi şi mironosiţele femei. Şi-mi înviază simţirile mele cele sufleteşti, ca să cunoască moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut şi zidirile cele neînsufleţite, care s-au mişcat la răstignirea Ta, precum Te-a cunoscut tâlharul cel credincios pe care, rugându-se Ţie, l-ai primit în Rai. Dă-mi, Doamne şi mie, tâlharului celui rău, darul Tău, precum ai dat atunci aceluia şi iartă păcatele mele pentru sfintele Tale Patimi şi mă primeşte prin pocăinţă împreună cu el în Rai, ca un Dumnezeu şi ziditor ce-mi eşti.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cum explică organizatorii SAGA decizia superstarului internațional, Nicki Minaj: "Ne depășește puterile"- radioimpuls.ro

Asemenea fă cu toţi creştinii, vii şi morţi, precum se roagă Ţie în toate zilele Sfânta Biserică şi le lasă lor toate păcatele şi-i învredniceşte pe ei de împărăţia Ta şi să vadă lumina Ta şi să mărească slava Ta.

Mă închin Crucii Tale, Hristoase şi zic către dânsa: Slavă ei pentru dragostea Ta!

Bucură-te, prea cinstită Cruce a lui Hristos, căci prin tine s-a mântuit lumea, ridicând asupra ta pe Iisus ţintuit.
Bucură-te, pom prea mărit, pentru că Tu ai ţinut rodul vieţii ce ne-a mântuit din moartea păcatului.
Bucură-te, toiagul cel tare ce ai sfărâmat uşile iadului.
Bucură-te, cheia împărătească ce ai deschis uşa Raiului.

Mă bucur şi eu, pentru că văd pe vrăjmaşii Tăi surpaţi, iar pe prietenii Tăi că împărăţesc în ceruri, pe vrăjmaşii Tăi biruiţi de puterea Ta, iar pe creştinii ce Ţi se închină, înarmaţi cu puterea Ta.

O, Hristoase, Răstignitul meu, câte ai pătimit pentru noi, câte răni, câte scuipări, câte batjocuri şi ce necinste ai răbdat pentru păcatele noastre, pentru ca să ne dai pildă de adevărată răbdare! De aceea cum pot eu să fug de Cruce, văzând pe Hristos că este ridicat pe ea? Cum să-mi pară grele chinurile văzând pe Stăpânul meu că le iubeşte, le cere şi le socoteşte Lui de mare cinste?

Ruşine-mi este, cu adevărat, de mă voi întrista de relele ce-mi pricinuiesc oamenii sau de ispitele ce-mi aduc diavolii sau de trupul şi gândurile mele cele rele sau pentru sărăcia şi bolile ce-mi vin din voia lui Dumnezeu pentru păcatele mele, deoarece acestea toate mi le trimite pentru ca să mă apropie mai mult de El, pentru ca să-L slăvesc şi să mă pedepsesc în această viaţă pentru binele meu, pentru ca să mă odihnesc cu mai multă mărire întru Împărăţia Lui cea veşnică.

Şi de vreme ce este aşa, înmulţeşte-mi Doamne ostenelile, ispitele şi durerile, dar să-mi înmulţeşti împreună şi să-mi prisoseşti şi răbdarea şi puterea, ca să pot răbda toate câte mi s-ar întâmpla. Pentru că recunosc că sunt neputincios de nu mă vei întări, orb de nu mă vei lumina, legat de nu mă vei dezlega, fricos de nu mă vei face îndrăzneţ, rău de nu mă vei preface în bun, pierdut de nu mă vei ierta, rob de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi dumnezeiasca Ta putere şi cu darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si