Ziua Eroilor 2023.  În România, Ziua Eroilor este sărbătoare națională în România pentru comemorarea bărbaților și femeilor care și-au pierdut viața pe fronturile de luptă. Astfel, prin Decretul nr. 1913 din 4 mai 1920, s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, dată reconfirmată prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți.

În ziua de 2 iunie, se pomenesc eroii români la praznicul Înălțării Domnului, hotărâre luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 și consfințită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi

2001, ulterior fiind considerată Sărbătoare Națională Bisericească.

Ce semnificație are Ziua Eroilor?

Ziua Eroilor 2023. Programul complet al activităților care vor avea loc pe 25 mai 2023!

Ziua Eroilor 2023. Programul complet al activităților care vor avea loc pe 25 mai 2023!

Ziua Eroilor se sărbătorește în aceeași zi cu Înălțarea Domnului. La toate bisericile din țară se va face pomenirea tuturor eroilor români care s-au luptat pentru credință, dreptate și apărarea neamului.

Citește și: Înălțarea Domnului 2023. Este sau nu zi liberă de la stat?

Această zi va fi marcată pe data de 25 mai, potrivit Programului manifestărilor dedicate acestei sărbători.

Ce evenimente sunt organizate în București de Ziua Eroilor 2023

Ziua Eroilor 2023. Programul complet al activităților care vor avea loc pe 25 mai 2023!

Ziua Eroilor 2023. Programul complet al activităților care vor avea loc pe 25 mai 2023!

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Cu ocazia Zilei Eroilor, Ministerul Apărării va organiza ceremonii militare și religioase la Mormântul Ostaşului Necunoscut, Monumentul eroilor militari căzuţi în misiune în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României, Cimitirul Militar Ghencea, Cimitirul Israelit "Filantropia", Monumentul Eroilor Patriei şi Cimitirul Eroilor Revoluţiei. 

Locuitorii din București vor fi așteptați la Parcela Eroilor de pe DN1, Monumentul Ultimului Străjer al Capitalei, Monumentul Eroilor Jandarmi din Parcul Cişmigiu şi Monumentul Pompierilor din curtea bisericii Sfântul Gheorghe- Plevna, cu scopul de a participa la festivitățile organizate anul acesta de Ministerul Afacerilor Interne.  

Tot în această zi, în lăcașurile de cult se vor trage clopotele. De asemenea, în instituțiile publice și unitățile de învățământ vor fi păstrate câteva momente de reculegere. Festivitățile de comemorare a eroilor vor începe după oficierea Sfintei Liturghii la sărbătoarea Înălțării Domnului.

De asemenea, Ministerul Afacerilor de Externe va organiza prin intermediul reprezentanțelor diplomatice româneşti sau al oficiilor consulare- activităţi specifice pentru comemorarea eroilor români căzuţi şi înhumaţi pe teritoriul altor state: depuneri de coroane. Mai mult decât atât,  în anumite locații vor fi făcute ceremonii religioase, în limita bugetului aprobat.  

Tot în această zi, Ministerul Educației va desfășura programe dedicate acestei zile în instituțiile de învățământ din subordine sau aflate în coordonare, în cooperare cu Ministerul Apărării Naţionale, cu Ministerul Afacerilor Interne, precum şi cu autorităţile administraţiei publice locale: lecţii deschise având ca tematică cultul eroilor sau alte activităţi cultural-educative, întâlniri cu veterani de război şi cu specialişti de istorie militară.

Li se va recomanda și elevilor/studenţilor să participe la ceremoniile oficiale de comemorare desfăşurate în Capitală şi în ţară.  

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

Citește și: Înălțarea Domnului 2023. Ce se împarte în această zi? Puțini credincioși știu acest lucru!

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si