In articol:
Conform tradiţiei, Ziua Marinei Române la 15 august, sărbătorită odată cu Praznicul Adormirii Maicii Domnului, a fost reluată după 1990. Astfel, Ziua Marinei Române a fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, iar în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare naţională.
Ziua Marinei 2021, sărbătorită anual la 15 august 2021
Totodată, Primăria Constanța a lansat un contract care vizează achiziţia de servicii de organizare evenimente pentru „Spectacolele estivale, Constanţa 2021”. În perioada 13-15 august 2021 va avea loc Festivalul anual de Ziua Marinei. Chiar dacă anul trecut nu s-a mai susținut niciun eveniment din cauza pandemiei de coronavirus, anul acesta vor fi cu siguranta evenimente si ceremonii.
Prestaţia artistică va fi susţinută în cele trei zile mai mulți artiști cunoascuți precum: 3 Sud Est, Bug Mafia, Cargo, Carla's Dreams, Compact, Connect R, Directia 5, Horia Brenciu, Loredana, Phoenix, Smiley, Ștefan Bănică, Vama, Voltaj.
Tot pentru acest eveniment, Primăria Constanța a lansat și o achiziție publică. Astfel, în cadrul acesteia este prevăzută organizarea întregului eveniment. Astfel, se caută o firmă care să se ocupe de următoarele: amenajarea locaţiei cu scenă, prestaţie artişti, echipament scenotehnică, sonorizare, video şi lumini, cazarea artiştilor care vor cânta în spectacole şi asigurarea serviciilor de masă pentru aceştia precum şi pentru
Citeste si: Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia- kanald.ro
Citeste si: Adormirea Maicii Domnului 2021: Tradiţii şi obiceiuri româneşti
Ziua Marinei Române a fost propusă ca sărbătoare a marinarilor români la 15 august 1902, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindenim conform navy.ro. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanţa, la bordul Crucişătorului ''Elisabeta'', printr-un Te-Deum oficiat în prezenţa ministrului de război, Dimitrie A.
În 1945, Ziua Marinei a fost marcată şi la Bucureşti, unde s-a bucurat de prezenţa membrilor Comisiei Aliate de Control, care au participat la deschiderea expoziţiei Marinei în localul Subsecretariatului de Stat al Marinei din Bucureşti, dar şi la manifestările organizate pe Lacul Herăstrău, unde, după oficierea unei slujbe religioase, s-au arborat drapelele României şi ale Naţiunilor Unite.
Citeste si: Anul 2025 anunță primirea de noi vouchere! Care sunt persoanele care pot beneficia de ele- kfetele.ro
Citeste si: Ce ai voie si ce nu ai voie să faci în Postul Adormirii Maicii Domnului
Totodată, în perioada 1949-1953, Ziua Marinei a însemnat, de fapt, marcarea Zilei Flotei URSS, în ultima duminică din luna iulie, diminuarea ceremonialului, ca semnificaţie, fiind determinată de intenţia conducerii de atunci de a schimba data sărbătorii. Conform Decretului Prezidiului Marii Adunări Naţionale nr. 309 din 29 august 1953, începând cu anul 1954, s-a celebrat Ziua Marinei Militare a Republicii Populare Române în prima duminică a lunii august. Decretul nr. 309/1953 a fost abrogat prin Decretul nr. 203/1960, care stipula sărbătorirea Zilei Marinei Republicii Populare Române, ca sărbătoare militară şi populară, tot în prima duminică a lunii august.