Desfăşurat pe fondul Rebeliunii Legionare, conflictul dintre generalul Ion Antonescu şi Mişcarea Legionară simbolizează unul dintre momentele de apogeu al practicilor antisemite din România.
Citeste si: O adolescentă de 15 ani a fost bătută de două fete într-un parc
Când a început totul?
Scenele de violență și crimele au început în seara zilei de 20 ianuarie 1941, iar în celelalte două zile care au urmat, cartierele Dudești și Văcărești au fost devastate și jefuite.
În acele zile s-au înregistrat peste 120 de morți, mare parte din macabrele asasinate au avut loc în pădurea Jilava, unde au fost 90 de morți, dar și la Abator, pe șoselele Fundeni și Pantelimon.
În același timp, Centrele legionare și Prefectura Poliției Capitalei au fost transformate în unități unde oamenii erau supuși torturii.
Citeste si: Bărbat agresat de mai multe persoane după ce a prins o turmă de capre într-o cultură de viţă de vie
Motivele
Legislația din ultimul an al domniei lui Carol al II-lea prevedea discriminarea rasială a evreilor, considerați „rasă inferioară”. Peste 20 de decrete-legi au fost elaborate pentru restrângerea drepturilor și libertăților cetățenești ale evreilor, iar restricțiile deeveneau din ce în ce mai dure.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Legionarii au început să atace centrele evreiești și devastarea cartierelor populate de evrei. Printre cei care i-au atacat pe evrei, alături de legionari, se numără și jandarmi legionari, personalul perfecturii de poliție din București, organizațiile de muncitori legionari și organizația studențească legionară.
În această perioadă, legionarii bucureșteni au arestat câteva mii de evrei pe care i-au ridicat din casele lor din sinagogi, de la instituțiile evreiești și de pe stradă.
Erau evrei cu vârste între 15 și 85 de ani care au fost duși în centre în care au fost anchetați maltratați și torturați de legionari pentru a le fi confiscați banii, bijuteriile și restul proprietăților.
Citeste si: Președintele Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia comemorării a 79 de ani de la Progromul din Iași
Potrivit datelor, în cele trei zile de asediu asupra evreilor au fost atacate peste 1.200
de imobile, printre care 25 de temple de sinagogi distruse sau incendiate. În aceeași perioadă au fost atacate și jefuite mai mult de 600 de magazine și mult peste 500 de locuințe.
Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro
Citeste si: Anunțul care zguduie folclorul românesc. O cântăreță celebră părăseşte lumea muzicală pentru totdeauna: "După o lungă şi grea suferinţă a plecat să cânte în ceruri"- radioimpuls.ro
Citeste si: Concedieri masive în România. Ce companii au anunțat disponibilizări în următoarea perioadă: Mii de angajați rămân fără loc de muncă- antena3.ro
Întreaga manifestare a început ca un progrom prin devastarea cartierelor evreiești, dar s-a încheiat cu un masacru în care victimele au fost împușcate de către membri ai Mișcării Legionare.
În masacrul care a avut loc în pădurea Jilava au fost omorâte două treimi din numărul total al victimelor evreiești ale progromului.
Citeste si: Klaus Iohannis despre Planul Național de Combatere a Cancerului. Ce obiective au fost fixate