Pământul a obținut în sfârșit recunoașterea oficială pentru cel de-al cincilea ocean al său, cu o decizie a National Geographic Society de a adăuga Oceanul Sudic din jurul Antarcticii la cele patru care erau deja recunoscute: oceanele Atlantic, Pacific, Indian și Arctic.

Citeste si: Restricții de călătorie mai relaxate. Țara care acceptă turiști pe cale terestră fără niciun document

Deși desemnarea apelor înghețate din jurul continentului glacial sudic ca ocean separat a început de aproape 100 de ani și era folosită pe scară largă de către oamenii de știință, până acum nu a

avut un sprijin popular.

Citeste si: Cel mai războinic protestatar anti-vaccin a fost găsit MORT. Cazul care a șocat o lume întreagă

Dar pe data de 8 iunie- de Ziua Mondială a Oceanelor- societatea a anunțat că va eticheta Oceanul de Sud drept al cincilea ocean de pe hărțile planetei noastre, informează Space.com.

Oceanul sudic, în final recunoscut oficial

"Oceanul sudic a fost recunoscut de mult timp de oamenii de știință, dar pentru că nu a existat niciodată un acord internațional, nu l-am recunoscut niciodată oficial", a declarat geograful oficial al societății Alex Tait.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

„Este un fel de scăpare geografică în anumite privințe.” Unul dintre cele mai mari efecte ar fi asupra educației, a spus el: „Studenții învață informații despre lumea oceanelor prin tipul de oceane studiate. Dacă nu incluzi Oceanul Sudic printre ele, atunci nu afli nici specificul acestuia și cât de important este", a mai spus omul de știință.

Citeste si: Descoperire uluitoare despre prezența coronavirusului mai devreme decât se știa

Societatea National Geographic a început să facă hărți în 1915, dar oamenii de știință au recunoscut doar doar patru oceane, pe care le-au definit în funcție de continentele care le învecinează. În contrast, Oceanul Sudic este definit nu de continentele care îl înconjoară, ci de curentul circumpolar antarctic (ACC) care curge de la vest la est.

Oamenii de știință cred că ACC a fost creat acum 34 de milioane de ani când continentul Antarcticii s-a separat de America de Sud, permițând apei să curgă fără obstacole în jurul „fundului” lumii.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Exact ceea ce constituie un ocean nu este agreat, cu excepția faptului că acestea sunt cele mai mari corpuri de apă. O definiție comună împarte oceanul global în patru sau cinci părți, în funcție de continentele care le înconjurau.

Cu toate acestea, termenul „Oceanul sudic” fusese folosit pentru a descrie apele de la sudul Planetei, când au fost văzute pentru prima dată de exploratorul spaniol Vasco Núñez de Balboa la începutul secolului al XVI-lea, iar utilizarea acestuia a continuat, deoarece oceanele au devenit rute vitale pentru comunicații și comerț internațional în secolele care au urmat.

Până în secolul al XIX-lea, multe națiuni maritime au înființat autorități „hidrografice” pentru a publica informații despre oceane pentru navele și navele lor comerciale, iar termenul „Oceanul sudic” a apărut în primele publicații ale Organizației Hidrografice Internaționale (IHO) pe care le-au format în 1921.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si