Cosmonautul sovietic Alexei Leonov, primul om care a ieșit în spațiu în 1965 și comandantul primei misiuni spațiale comune URSS- Statele Unite, a murit vineri la vârsta de 85 de ani, scrie AFP.

"Alexei Leonov a murit la Moscova la ora 12,40 (09,40 GMT), în urma unei lungi suferințe", a declarat colaboratoarea sa Natalia Filimonova.

18 martie 1965 a fost o zi obișnuită de joi pentru majoritatea oamenilor de pe Pământ.

Dar pentru cosmonautul Alexei Leonov, în vârstă de treizeci de ani, unul dintre cei doi oameni care nu se afla pe planetă la momentul respectiv, ziua aceea a fost ziua în care și-a văzut moartea cu ochii și a făcut istorie. Leonov și comandantul misiunii Pavel Belyayev s-au lansat în spațiu la bordul navei spațiale sovietice Voskhod (Răsărit) 2. Mai multe echipe, atât rusești, cât și americane, zburaseră deja pe orbită în jurul Pământului, așa că Voskhod 2 primise sarcina de a duce călătoria prin spațiu la alt nivel – plimbarea prin spațiu sau AEV (activitate extravehiculară). De atunci, această misiune îndrăzneață a fost comemorată cu cărți, timbre și chiar și un film.

Citeste si: BREAKING NEWS! Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră: ”Se va întâmpla urgent!”

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro

Citeste si: Leul, în cădere liberă! Șoc la casele de schimb!

La nouăzeci de minute după lansare, Leonov a intrat în camera gonflabilă cu aer sub presiune, s-a asigurat cu un cablu, a deschis ușa și s-a aventurat în necunoscut doar în costum de protecție. A fost prima oară când un om a părăsit siguranța conferită de nava spațială și a plutit liber pe orbită.

Un aparat Volga pe care Leonov l-a plasat într-un loc strategic a surprins momentul extraordinar.

Leonov n-a fost prea îngrijorat de umflarea costumului și a început să admire priveliștea minunată. În cartea pe care a scris-o împreună cu astronautul american David Scott,  Cele două părți ale lunii, a descris că se simțea „ca un pescăruș cu aripile întinse care zbura deasupra Pământului".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si