Actorii Ion Caramitru, Carmen Tanase, Adriana Schiopu, Irina Movila, Rodica Negrea, Tamara Cretulescu, Mitica Popescu, Manuela Harabor, Sanda Manu, Cecilia Barbora, Ana Ciontea, Constantin Dinulescu, Emilia Dobrin, Mircea Rusu, alaturi de fiul Olgai Tudorache, Alexandru Avram, au plans-o vienri pe marea doamna a teatrului romanesc in foaierul Teatrului National, unde a fost depus sicriul.

Langa sicriu, coroane de flori albe, galbene si rosii au fost trimise de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, de prim-ministrul Mihai Tudose, dar si din partea Ministerului Culturii si Institutului Cultural Roman.

"Noapte buna, iubita noastra regina!" a fost omagiul colegilor de la Teatrul Mic pentru Olga Tudorache. Rectorul UNATC, Nicolae Mandea, a depus o coroana in foiaerul TNB, la fel si reprezentantii Uniunii Cineastilor.

"Am facut parte din prima promotie a doamnei Olga Tudorache, eu, Adriana Schiopu, Rodica Negrea, Florin Calinescu, Marian Lepadatu, Angela Ion. In primul rand ne-a transmis respect pentru meserie", a declarat actorul Doru Ana, care si-a amintit cum a fost intalnirea cu profesoara sa. "De-acum 40 de ani, din 1976, cand a venit prima data la noi in clasa, respect cateva percepte spuse de doamna Olga: nu poti sa-ti bati joc daca vrei intr-adevar sa faci drumul asta pana la

capat. Stiind-o din filme, din spectacole, ne asteptam sa vina in prima zi cu o bazooka si cu o cravasa. Sa vezi acum instructie, ne gandeam. In cealalta clasa era profesor Beate Fredanov. Asteptam patru ani de militarie. "Sa va fie clar, patru ani voi fi mama voastra", ne-a spus ea. "Vreau sa stiu cum va striga parintii acasa, care va sunt poreclele". Si patru ani a fost mama noastra", a marturisit actorul.

Olga Tudorache venea dimineata la facultate cu sandvisuri pentru "copiii ei", a mai spus Doru Ana. "Poate va e greu sa v-o imaginati pe doamna Olga care venea cu sacosele pline de sandvisuri si de prajituri facute acasa. Doamna Olga trebuia sa-si hraneasca copiii, pentru ca stateau la scoala de dimineata pana seara".

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Actorul a facut un apel, amintind de practica obisnuita in societatea noastra, aceea ca ne amintim de marii artisti prea tarziu, de faptul ca nu sunt ajutati in timpul vietii. "As vrea foarte tare ca breasla noastra sa faca ceva mai mult pentru aceste mari valori in timpul vietii. Pensiile sunt mizerabile. Ei sunt mari actori, dar nu au facut averi".

Dan Puric a spus ca a cunoscut-o pe Olga Tudorache in calitate de candidat. "Acum 36 de ani, pe vremea asta, dadeam examen la teatru. De partea cealalta era doamna Olga. Era a treia oara cand dadeam la teatru. Si mi-a dat nota 10. Nu mi-a spus nimic. Parea foarte aspra. Am crezut ca am picat, dupa reactia ei. Era de o sensibilitate atat de mare si atunci se apara".

Actorul a venit vineri sa-i multumeasca Olgai Tudorache pentru ce i-a daruit. "M-a dat pe mana marelui profesor Dem Radulescu si e un fel de lant in teatru. Cand te atinge asemenea stea, parca te boteaza. Ii sunt dator, sufleteste. E ca o nastere", s-a confesat Dan Puric. "Sufletul doamnei Olga s-a stins, dar in acelasi timp pe cerul teatrului s-a aprins o stea. Va puteti inchipui un cer deasupra teatrului si niste stele cu nume? Aristita Romanescu, Aura Buzescu, Elvira

Godeanu, Lucia Sturdza Bulandra, Marioara Ventura, Tanti Cocea. Va fi pe cerul nostru", au  fost cuvintele lui Dan Puric. "Stiu ca doamna Olga are un baiat minunat si va fi luminat tot timpul de steaua mamei", a incheiat el.

Ilinca Tomoroveanu, director adjunct artistic al Teatrului National Bucuresti, si-o aminteste pe "divina" Olga Tudorache.

 

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

"Am cunoscut-o intai ca spectator. Aveam 14 ani si juca la Teatrul Tineretului pe atunci, unde acum este Teatrul de Comedie, "Antigona". Era divina. M-a impresionat foarte mult. Mai tarziu am vazut-o in "Baltagul", in "Suflete tari", si pe la inceputul anilor 1980 a fost invitata de regizoarea Sanda Manu aici (la TNB, n.r) sa joace intr-o comedie frantuzeasca, simpatica de tot. Nu v-o puteti imagina pe marea tragediana cat de frumos se juca in comedie! Minunat!", a declarat Ilinca Tomoroveanu, care i-a dat replica de mai multe ori.

"Pe scena era impresionanta. Aveai o oarecare rezerva, sa nu cumva sa faci ceva sa o deranjezi, lucru care azi se intampla din ce in ce mai putin", povesteste ea. "Am vazut-o in "Regina mama", spectacol care s-a jucat vreo 12 ani. E o pierdere foarte mare. Lucrul cel mai frumos in toata tragedia este ca a lasat in urma generatii de studenti care acum sunt mari actori si care au fost impreuna cu ea aici", a spus Ilinca Tomoroveanu.

Sicriul cu trupul neinsufletit al actritei Olga Tudorache a parasit Teatrul National la ora 14.30, in aplauzele celor prezenti. De aici, sicriul a fost dus la Biserica Kretulescu unde sambata va avea loc ceremonia funerara, de la ora 11.30. Inmormantarea va avea loc la Cimitirul Bellu, de la ora 13.00.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si